De data van Duvel-Moortgat op de website van Black Basta. / Duvel Moortgat in Breendonk (Puurs).
Volledig scherm
De data van Duvel-Moortgat op de website van Black Basta. / Duvel Moortgat in Breendonk (Puurs). © HLN / David Legreve

Geen losgeld betaald na Duvel-hack, dus alle gegevens op straat: “Eigenlijk is dit goede zaak”

De cybercriminelen van ‘Black Basta' hebben data die ze konden stelen bij brouwerij Duvel Moortgat online geplaatst. Het gaat volgens hen om ongeveer één terabyte aan bestanden. Mogelijke onderhandelingen die achter de schermen aan de gang waren hebben dus niets opgeleverd. “Dat is eigenlijk een goede zaak”, klinkt het bij specialisten.

57 reacties

  • JohaN Flanders

    2 weken geleden
    @ Patrick Duyck Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van hun systemen. Een provider heeft daar niks mee te maken. Ikzelf werk ook bij een vooraanstaand bedrijf als IT 'er en er is dagelijks werk om alles te onderhouden en te controleren, ook van werknemers die soms iets te joviaal omgaan op hun PC/Laptop, enz.... Onze werknemers kunnen zelf niets installeren en/of een USB stick inpluggen. Bovendien is een goede back-up, die van alles afgeschermd is, van héél groot belang.
  • Patrick Duyck

    2 weken geleden
    We betalen de providers meer dan genoeg en mogen ieder jaar meer betalen,wel verplicht ze daar iets tegenoverstelt zetten zoals een deftige firewall bvb
  • Leo Van der Vorst

    2 weken geleden
    Hackers zullen altijd wel een middel vinden om in de gegevens van bedrijven en mensen miserie aan te richten. Maar hoe een productie kan stilgelegd of verstoord worden is mij een raadsel. Ik zou deze twee systemen volledig gescheiden houden, ook fysiek en verzend productie en sturingen niet over het internet maar op een andere manier.
  • nicky vandee

    2 weken geleden
    Nooit betalen aan die criminelen, hun doel is snel rijk worden zonder te werken, niks gunnen
  • Phil Smedts

    2 weken geleden
    Software ontwikkelaars zouden na al die hacks toch wel op de hoogte moeten zijn hoe ze veilige code kunnen schrijven. Ik vind dat een gedeelte van de verantwoordelijkheid ook bij de bedrijven moet liggen die onveilige software maken, zij halen er immer ook winsten uit, laat hen dan ook maar gedeeltelijk opdraaien voor de schade die hun onveilige software veroorzaakt, ze zullen dan wel naar veiligheid beginnen kijken en hun ontwikkelaars daarop evalueren, ipv zoveel rommelsoftware te verkopen.