© REUTERS

Nederlandse koningspaar krijgt met de hakken over de sloot het vertrouwen

Het vertrouwen in het Nederlandse koningspaar was nog nooit zo laag. Koning Willem-Alexander scheert al enkele jaren geen hoge toppen meer, maar ook de populariteit van koningin Máxima krijgt een knauw.

Arno Van Hout

Dat blijkt uit een bevraging van ‘EenVandaag Opinie’. Zij vroegen hun 26.000 leden wat ze vinden over de monarchie en de rol van de koning. Het vertrouwen in koning Willem-Alexander blijft stabiel, al is dat geen goed nieuws voor de vorst. Hij scoorde namelijk al laag: vorig jaar gaf 55% van de Nederlanders hem het vertrouwen. Dat cijfer is nu gezakt naar 53%. Toen prins Willem-Alexander in 2013 koning Willem-Alexander werd, genoot hij nog het vertrouwen van 75% van de ondervraagden. In 2018 liep dat aantal zelfs op naar een ongeziene 85 procent.

De koning heeft zich de laatste jaren over verschillende maatschappelijke en politieke thema’s uitgelaten – iets waar de Belgische koning Filip zich niet op laat betrappen. Maar soms pakt dat goed uit voor Willem-Alexander. Uitspraken over de stikstofcrisis (59 procent) en steun aan Oekraïne (58 procent) vielen goed. Over gendergelijkheid zei hij: “Mannen hebben er duizenden jaren een potje van gemaakt.” Dat viel dan weer niet in goede aarde. 42% van de ondervraagden vonden die uitspraak oké, ruim 43 procent vond dat de koning toen maar beter niets zei.

Knauw voor Máxima

Ook het vertrouwen in koningin Máxima gaat de cijfers van haar man achterna. Vorig jaar gaf 61 procent van de ondervraagden aan vertrouwen te hebben in de koningin. Nu daalt dat cijfer naar 55 procent. Máxima zou in haar werk voor de Verenigde Naties hebben gepleit voor de invoering van een digitale euro. Tegenstanders vrezen daarbij voor privacyschendingen. “Ik wil graag duidelijk maken dat ik nooit voor invoering van de digitale euro heb gepleit”, vertelde Máxima in Colombia toen ze er een werkbezoek bracht. “Ik heb mezelf als voorstander noch als tegenstander gepresenteerd. De invoering van zo’n munt is een politiek proces waar ik buiten blijf.” Toch lijken die uitspraken nu een negatief effect te hebben.

LEES OOK. ROYALS. Prins William levert maaltijden en Spaanse royals brengen staatsbezoek aan Nederland

Te vroeg voor Amalia

Ook naar het vertrouwen in kroonprinses Amalia werd gepeild. In haar heeft minder dan de helft (47 procent) van de ondervraagden het vertrouwen. Een op de vijf vindt het dan weer te vroeg om daarover te oordelen. Het beeld op de prinses blijkt echter wel positief. “Ze is lief en serieus, maar laat haar eerst van het vrije leven genieten en volwassen worden”, klinkt het bij een panellid.

(Lees verder onder de foto)

Kroonprinses Amalia bij het staatsbanket, eerder deze week.© ANP / ANP

LEES OOK. Nederlandse prinses Amalia woonde meer dan jaar in Spanje na bedreigingen

Op de vraag of Nederland een monarchie moet blijven, antwoordt 52 procent van de ondervraagden instemmend. 37 procent is voorstander van een republiek, 11 procent heeft hierover geen mening.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer