Nieuwsfeed

Tweede nominatie ‘Belg van het jaar’ naar de vrijwilligers voor Oekraïne: “Opeens stond dat jonge gezin op onze oprit… We hadden zelfs stoelen tekort”

Verdienen de vrijwilligers voor Oekraïne de titel van ‘Belg van het jaar’? Absoluut, zo vindt onze jury, na de golf van solidariteit die over ons land trok. “Dit gaat over duizenden mensen, een indrukwekkende mozaïek van acties tégen de lelijkheid van oorlog”, schrijft reporter Nadine Van Der Linden. Het was doneren, rijden, inzamelen, huisvesten en samen leven – wordt hulp ooit persoonlijker dan dit?

Krantenkoppen in België

WEERBERICHT Regenachtige start gevolgd door opklaringen

Een warmte- en koufront trekken in de ochtend over ons land heen, vergezeld door een spatje regen. Geleidelijk aan volgen opklaringen in heel het land. Dat is echter niet van lange duur, want polaire lucht zorgt voor instabiliteit. Hierdoor ontstaan er stapelwolken in de namiddag waarvan er enkelen kunnen uitgroeien tot een bui.

Lees meer »

Voor het eerst afvalwater Chinese vlucht op coronavarianten getest in ons land: “Staal matig positief, lastig voor verdere analyse”

Het afvalwater van een Chinese vlucht die op Belgische bodem landt, is vandaag in ons land voor het eerst getest op eventuele verontrustende coronavarianten. Dat gebeurde in het Rega Instituut. “Het resultaat van het staal is matig positief op corona”, klinkt het. De maatregel van de overheid volgt op de enorme piek aan coronabesmettingen in China.

Lees meer »

Denemarken zoekt Europese steun voor asielcentrum buiten EU

Denemarken bergt voorlopig zijn plannen op om asielzoekers naar Rwanda of een ander land buiten de Europese Unie over te brengen voor de duur van de behandeling van hun asielaanvraag. De nieuwe regering, die bestaat uit de sociaaldemocratische partij van premier Mette Frederiksen, het liberale Venstre en centrumpartij Moderaterne, zoekt nu steun bij andere Europese landen voor de oprichting van

Lees meer »

Kinderrechtencoalitie: “Drempels bemoeilijken recht op kwaliteitsvol onderwijs”

De Kinderrechtencoalitie vraagt een onderwijsbeleid dat meer gestoeld is op kinderrechten. Onderwijs is een hefboom voor andere kinderrechten, maar momenteel beletten drempels vaak dat kinderen en jongeren kwaliteitsvol onderwijs krijgen. Daarom moet er meer aandacht zijn voor de kwetsbaarheden en drempels die kinderen en jongeren ervaren. Dat is een van de voornaamste principes die de Kinderrechtencoalitie naar voren schuift in

Lees meer »

Voorzitter Europees Parlement heeft 14 voorstellen tegen corruptie klaar

Strengere regels voor lobbywerk in het Europees Parlement als middel om een herhaling van het corruptieschandaal te voorkomen waarbij een aantal parlementsleden betrokken zijn. Dat is grosso modo de leidraad van de 14 voorstellen die parlementsvoorzitter Roberta Metsola doet "om het vertrouwen in de Europese besluitvorming te versterken". NOS-correspondente Kysia Hekster kon de voorstellen al inkijken. Metsola bespreekt haar voorstellen

Lees meer »

Kinderen starten crowdfunding voor doodzieke mama Carmen (48): “Ze droomt van een vliegreis. Haar eerste en wellicht laatste die ze zal maken”

Al heel haar leven droomt Carmen Souffriau (48) uit Aalst van een vliegreisje naar Rome of Athene, maar dat is er nog nooit van gekomen. Jarenlang was ze een alleenstaande moeder met vijf kinderen, die zichzelf wegcijferde voor haar kroost. Kort voor Nieuwjaar kreeg Carmen heel slecht nieuws. Kanker, met uitzaaiingen op de lever. “De dokter geven haar nog maximum

Lees meer »

Godsdienst en zedenleer worden optioneel in officieel onderwijs Franstalig België

Vanaf september 2024 zouden de lessen godsdienst of zedenleer geleidelijk kunnen verdwijnen uit het lessenrooster van het officiële onderwijs in Franstalig België. In de plaats zouden lesuren filosofie en burgerschap komen, zo schrijft Le Soir. Het gaat om een oriëntatienota waarover de regering van de Franse gemeenschap het overleg is opgestart met de betrokken onderwijsnetten en vakbonden.

Lees meer »