Nieuwsfeed

Goed nieuws: er is nog altijd ruimte om te hervormen zonder het mes van een diepe crisis op de keel

.

Krantenkoppen in België

Eric Van Der Sypt van federaal parket over Europees corruptieschandaal: “Kans is reëel dat er nog nieuwe namen naar boven komen”

Het federaal parket wil tot op het bot gaan in het onderzoek naar corruptie binnen het Europees Parlement. Dat zegt woordvoerder Eric Van Der Sypt in "De afspraak". Hij heeft er alle vertrouwen in dat spijtoptant Pier Antonio Panzeri het onderzoek vooruit zal helpen. Hij acht de kans ook reëel dat er nog nieuwe namen zullen opduiken in het onderzoek.

Lees meer »

Tom Van Grieken over de nazi’s, De Wever en 2024: “Geen enkele Vlaams Belanger nam ooit een lidkaart als carrièrezet”

Tom Van Grieken ziet er geen been in om in een zaaltje naast het parlementair halfrond te poseren voor een reusachtig schilderij dat de eedaflegging toont van koning Leopold III. Nee, de Vlaams Belangers zijn niet plots belgicisten geworden. “De Belgische geschiedenis kan mij gestolen worden.” In die geschiedenis speelt het Vlaams Belang een omstreden rol. De partij ontstond uit

Lees meer »

Waarom één acteur ontbreekt in de spin-off van ‘That ‘70s Show’: “Toen ik wakker werd, zat hij bovenop en in me”

Zeventien jaar na de allerlaatste aflevering van ‘That ‘70s Show’ trekken oudjes Red (Kurtwood Smith) en Kitty (Debra Jo Rupp) opnieuw de aandacht naar zich toe in de spin-off ‘That ‘90s Show’. De hoofdcast van destijds – denk aan Mila Kunis, Ashton Kutcher en Laura Prepon – keert bovendien terug in de nieuwe Netflix-reeks. Eén acteur ontbreekt echter volledig: Danny

Lees meer »

KIJK. Zo leeft een maffiabaas, met ‘The Godfather’-poster aan de muur

Hoewel hij de meest gezochte man van Italië was, hield Matteo Messina Denaro — de ‘baas der bazen’ van de Italiaanse maffia — er een relatief normaal leven op na, voor hij gearresteerd werd. In zijn appartement werden posters van Al Pacino in ‘The Godfather’ en Joaquin Phoenix in ‘Joker’ teruggevonden. Aan de muur hing ook een foto van een

Lees meer »

Tweedeverblijfstaks brengt kustgemeenten 85 miljoen euro op

De Vlaamse steden en gemeenten zullen volgens ramingen in 2023 voor 108,8 miljoen euro aan inkomsten uit de tweedeverblijfstaks halen. De tien kustgemeenten samen zullen bijna vier vijfde van de totale opbrengst in Vlaanderen innen, 85,2 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Lees meer »

Hogere energiefactuur door accijnzen is nog lang niet beslist: hervorming Van Peteghem zorgt voor discussie in Vivaldi

Het is nog lang geen uitgemaakte zaak dat onze energiefactuur vanaf april zo’n 20 euro per maand duurder wordt. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) legt nu wel de geplande hervorming van de accijnzen op de regeringstafel, maar binnen de ploeg van premier Alexander De Croo (Open VLD) zal nog flink gebakkeleid worden over hoe en wanneer de invoering

Lees meer »

Eén op zeven kleuters in Vlaamse scholen kampt met taalachterstand: “Nefast voor àlle kinderen in de klas”

Van alle kleuters in het derde jaar hebben zo’n 1.200 kinderen extra taalondersteuning nodig. Nog eens 500 anderen moeten intensieve begeleiding volgen om Nederlands te leren. Dat blijkt uit de tweede editie van de ‘koala-test’, die de taalachterstand bij kleuters in kaart brengt. Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA): “Als pakweg 1 op 4 kleuters in de klas te beperkt Nederlands begrijpt,

Lees meer »

Onderwijskoepels komen met aanbevelingen voor chatrobot GPT

Het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en Katholiek Onderwijs Vlaanderen hebben elk ‘handvatten’ gepubliceerd voor hun leerkrachten over hoe ze om kunnen gaan met ChatGPT. Die tool kan dankzij artificiële intelligentie bijvoorbeeld zelf teksten schrijven. Gebruiken en niet verbieden, is het credo.

Lees meer »

Zo’n 15.000 kinderen in ons land hebben mogelijk symptomen van astma door koken op gas

Naar schatting 15.000 kinderen onder de 15 jaar in ons land zou te kampen hebben met astmasymptomen die veroorzaakt zijn door te koken op een gasfornuis. Dat melden twee Europese organisaties na onderzoek. Gaskookplaten produceren koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen. Om die reden is het heel belangrijk om de dampkap correct te gebruiken,

Lees meer »

Is je bed jouw grootste vijand? Dit kun je doen aan chronische slapeloosheid

Gemiddeld lijdt zo’n 10 procent van de mensen aan insomnie, en in coronatijden liep dat zelfs op tot bijna 30 procent. Insomnie betekent slapeloosheid, ofwel niet kunnen in- of doorslapen, waardoor je er uiteindelijk zelfs tegenop ziet om naar bed te gaan. Gelukkig zijn er wel manieren om de aandoening aan te pakken, zegt slaapexpert Jaap Lancee. “De eerste keer

Lees meer »