Nieuwsfeed

Vertaalde officiële documenten legaliseren gebeurt voortaan online

Geboorteakten, vonnissen en andere officiële documenten die vertaald zijn door een tolk, kunnen voortaan online worden gelegaliseerd. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD).

Krantenkoppen in België

“Elk appartement werd doorzocht, tot in de koelkast”: moordonderzoek na vondst van menselijke romp in kelder

In de kelder van een appartementsgebouw aan de Bisschoppenhoflaan in Deurne heeft een bewoner vrijdagavond een lugubere ontdekking gedaan. In zijn berghok stond een onbekende reiskoffer met daarin een lichaam zonder hoofd of ledematen. Het Antwerps parket vorderde een onderzoeksrechter voor moord, de politie kwam massaal ter plaatse. “Elk appartement werd onderzocht, op zoek naar bloedsporen”, vertelt een bewoner. “Zelfs

Lees meer »

Aanhangers ex-president Bolsonaro bestormen Braziliaans parlement, presidentieel paleis en Hooggerechtshof

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia bestormen honderden aanhangers van de uiterst rechtse ex-president Jair Bolsonaro niet alleen het parlementsgebouw, maar ook het presidentieel paleis Planalto en het Hooggerechtshof. De ‘bolsonaristen’ weigeren zich neer te leggen bij de nederlaag van Bolsonaro tegen de linkse president Lula. De beelden doen denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Lees meer »

Terwijl de wereld afzakt naar Davos, is World Economic Forum meer dan ooit onderwerp van complotdenken en andere kritiek

Morgen start het jaarlijkse Wereld Economisch Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. De gelijknamige organisatie achter dat lobbycongres is de voorbije jaren uitgegroeid tot de spil in één van de meest gedeelde complottheorieën wereldwijd: The Great Reset. Die theorie insinueert dat veel van wat vandaag in onze samenleving gebeurt, deel is van een complot. Hoe kon een vage visietekst van

Lees meer »

Speurders mogen verdachten binnenkort opsporen aan de hand van DNA-profiel van familieleden

De federale ministerraad heeft vrijdag een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goedgekeurd dat toelaat om nieuwe DNA-technieken in te zetten in strafonderzoeken. Het gaat onder meer om ‘familiale zoeking’, het opsporen van verdachten via gekende DNA-profielen van naaste familieleden. Van Quickenborne maakt zich sterk dat het wetsontwerp justitie “meer instrumenten in handen geeft om moorden,

Lees meer »

Nieuw protest dreigt alsnog roet in eten te gooien van bouw Oosterweel

Het moet het koninginnenstuk worden van de Oosterweelverbinding, de nieuwe en vierde Antwerpse Scheldeoeververbinding tussen grofweg het Noordkasteel en de achterzijde van het Sint-Annabos op Linkeroever. Maandag wordt in Zeebrugge, jawel, gestart met de bouw van het eerste van acht tunnelelementen. Maar nieuw protest van natuurbewegingen, dit keer tegen het oppompen van grondwater, zou de werken eens te meer op

Lees meer »

Aanhangers van ex-president Bolsonaro bestormen parlementsgebouw in Brasilia

In de Braziliaanse hoofdstad Brasilia proberen duizenden aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro het parlementsgebouw te bestormen. De politie gebruikt traangas om hen terug te dringen, maar lijkt daar voorlopig niet in te slagen. De bestorming vindt plaats twee jaar en twee dagen na de bestorming van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington door aanhangers van oud-president Donald Trump.

Lees meer »

Brits record voor stroomproductie met windmolens

De stroomproductie door windmolens in het Verenigd Koninkrijk is in 2022 naar een record gestegen. Volgens cijfers van de Britse netbeheerder National Grid bedroeg het aandeel windenergie in de totale elektriciteitsproductie vorig jaar 26,8 procent, tegen 21,8 procent een jaar eerder. Wel blijven gasgestookte centrales de belangrijkste energiebron in het land.

Lees meer »

Klokslag middernacht dooft Tihange 2 uit: wat betekent dat voor de bevoorradingszekerheid? En voor onze portemonnee?

Om klokslag middernacht dooft kernreactor Tihange 2 – een van de beruchte ‘scheurtjescentrales’ – definitief uit. Maar een delegatie van N-VA en MR is afgezakt naar de kerncentrale om daartegen te protesteren. Zij zien die sluiting als een onvergeeflijke blunder in het huidige energiebeleid. Maar wat betekent die sluiting nu precies voor de bevoorradingszekerheid? En zullen we het voelen in

Lees meer »