Nieuwsfeed

Frank Vercauteren in Moskou: ‘Ik kan iedereen geruststellen: we voelen ons hier veilig’

.

Krantenkoppen in België

Politie arresteert honderden aanhangers van Bolsonaro na bestorming Braziliaans parlement

De Braziliaanse politiediensten hebben honderden mensen opgepakt na de bestorming van overheidsgebouwen door aanhangers van ex-president Jair Bolsonaro. Die verloor in oktober nipt de verkiezingen van Lula da Silva, wat een deel van zijn aanhang niet accepteert. Veiligheidstroepen hebben de overheidsgebouwen inmiddels ontzet. De bestorming wordt door leiders uit de regio, de EU en de VS krachtig veroordeeld.

Lees meer »

Elektriciteitsverbruik in België daalde afgelopen jaar met 3,3 procent, records gesneuveld op vlak van productie hernieuwbare energie

Het elektriciteitsverbruik in België is vorig jaar ten opzichte van 2021 met 3,3 procent gedaald tot 81,7 terawattuur (TWh). Door de hoge energieprijzen verminderden de consumenten hun verbruik, zo meldt hoogspanningsnetbeheerder Elia vrijdag. De productie van hernieuwbare energie nam verder toe, met verschillende records die sneuvelden. Het aandeel kernenergie in de energiemix van het land daalde onder de 50 procent.

Lees meer »

Brits-Iraanse man geëxecuteerd in Iran

De Brits-Iraanse man Alireza Akbari is terechtgesteld in Iran. Dat meldt het overheidspersbureau. De voormalige onderminister van Defensie werd in 2019 gearresteerd en beschuldigd van spionage voor het Verenigd Koninkrijk, iets wat hij zelf altijd heeft ontkend.

Lees meer »

“Micromotoren” zijn nieuwe stap naar een insulinepil

Wetenschappers zijn erin geslaagd insuline in de dikke darm van ratten af te leveren via tabletten die oraal waren toegediend en zijn aangedreven door "micromotoren". Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van een insulinepil die diabetespatiënten zouden kunnen nemen in plaats van insuline-injecties.

Lees meer »

Wereldprimeur in Nederland: bacteriën eten echt plastic

De bacterie Rhodococcus ruber eet en verteert plastic, zo blijkt uit een nieuwe methode waarin werd gekeken naar de afbraaksnelheid van plastic in de zee waar de Nederlandse Marine microbioloog Maaike Goudriaan aan meewerkte. Maandag verschijnt haar publicatie in het tijdschrift Marine Pollution Bulletin. “Dit is een grote stap vooruit”, zegt Goudriaan aan het Algemeen Dagblad.

Lees meer »

Acht inbraken in één nacht in handelszaken in centrum Tienen

Inbrekers hebben toegeslagen in verschillende winkels en cafés op de Grote Markt en in de Leuvensestraat in Tienen. Volgens camerabeelden gaat om twee jonge mannen. Ze braken steeds in via de deur en gingen op zoek naar waardevolle voorwerpen en cash geld. Burgemeester Katrien Partyka (CD&V) denkt dat de politie sporen zal vinden: “Mogelijk gaat het telkens om dezelfde daders."

Lees meer »

STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The

Lees meer »

Bosnisch-Servische leider Dodik houdt omstreden parade bij Sarajevo en kent medaille toe aan Russische president Poetin

In de buurt van Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, hebben duizenden Bosnische Serviërs een militaire parade bijgewoond naar aanleiding van hun omstreden "feestdag". Na afloop van de optocht verklaarde Milorad Dodik, president van de Bosnische Serviërs, dat de Servische Republiek "klaar is om zijn vrijheid te verdedigen". Dodik joeg ook de Europese Unie tegen zich in het harnas

Lees meer »