Nieuwsfeed

Serviërs in noorden Kosovo verlaten barricades

In het noorden van Kosovo verlaten Servische militanten zoals aangekondigd de door hen opgerichte barricades. De voornaamste grensovergang tussen Servië en Kosovo is intussen opnieuw open. Het Servische leger staat bovendien niet langer in staat van paraatheid, bericht het financieel nieuwsagentschap Bloomberg.

Krantenkoppen in België

Hoe ontdek je fraude met ChatGPT? En heeft de tekstrobot een meerwaarde in de klas? “Dit is een gamechanger”

ChatGPT, de chatbot waar met een vingerknip teksten uit rollen, zag nog maar enkele maanden geleden het levenslicht en zet nu al ons onderwijs op zijn kop. Zo raakte woensdag bekend dat de Universiteit Antwerpen een geval van potentiële fraude met ChatGPT onderzoekt. Vormt artificiële intelligentie (AI) een bedreiging voor ons onderwijs of moeten we die net omarmen? “Feit is:

Lees meer »

Pakkend afscheid van geliefde leerkracht Wim Liekens (56): “Met geen woorden te beschrijven hoe hard we u zullen missen”

Familie, vrienden, collega’s, leerlingen en oud-scoutsvrienden namen zaterdag afscheid van Wim Liekens (56). De geliefde leraar van het Sint-Ursula-Instituut (SUI) in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) overleed vorige week na een tragisch ongeval met zijn fiets. Meneer Liekens werd onder meer geprezen voor zijn oprechte interesse in zijn leerlingen, zijn luisterbereidheid en zijn gevatte humor.

Lees meer »

Turnleraar (26) die 15-jarig meisje aanrandde in Monfortcollege, nu ook in huidige school op non-actief: “Politie kwam al vragen hoe hij hier functioneerde”

De leerkracht uit Herselt die veroordeeld werd tot twaalf maanden cel met probatie-uitstel voor het aanranden van een 15-jarige leerlinge in het Montfortcollege in Rotselaar, is op non-actief gezet bij zijn huidige werkgever. Jeffrey P. was tot gisteren nog aan de slag als leerkracht in het Kardinaal Van Roey-Instituut in Vorselaar. “Dinsdag heeft hij ons gemeld dat er een vonnis

Lees meer »

Koken op gas kan astma bij kinderen veroorzaken. Experts leggen uit hoe je dat voorkomt: “Je kan zelf iets doen aan de luchtkwaliteit in huis”

Bij liefst twaalf procent van de kinderen met astma zou de ziekte voorkomen kunnen worden door niet meer op gas te koken, stelt een nieuwe internationale studie. De onderzoekers stellen zelfs voor om op gastoestellen een waarschuwing te zetten, net zoals op pakjes sigaretten. Is je gasfornuis buitengooien de enige oplossing?, vroegen we aan prof. Stijn Verhulst (UAntwerpen) en ventilatiedeskundige

Lees meer »

Chris Hipkins door Labourpartij gekozen tot opvolger van Jacinda Ardern als premier Nieuw-Zeeland: “Zij is weerzinwekkend behandeld”

De 44-jarige Chris Hipkins gaat de regering van Nieuw-Zeeland leiden. De huidige minister van Onderwijs, Politie en Publieke Diensten, is zondag op een samenkomst van zijn Labourpartij zoals verwacht officieel benoemd als opvolger van de vertrekkende premier Jacinda Ardern. Hij was de enige kandidaat en daarmee was de stemming grotendeels een formaliteit. Zijn partijgenoten schaarden zich unaniem achter Hipkins als

Lees meer »

Twee jongemannen opgehangen in Iran na dood veiligheidsagent: “Executies om betogers tegen regime af te schrikken”

In Iran zijn opnieuw twee betogers tegen het regime geëxecuteerd. Twee jongemannen zouden, volgens de officiële aanklacht weliswaar, verantwoordelijk zijn voor de dood van een veiligheidsagent en zijn opgehangen. Een van de twee is een karatekampioen voor wie de ouders in een speciale videoboodschap nog genade hadden gevraagd. Er zijn nu al vier betogers geëxecuteerd in Iran, verschillende landen reageren

Lees meer »