Nieuwsfeed

Tsjetsjeense leider Kadyrov niet van plan om Poetin op te volgen: “Ik heb het recht om me kandidaat te stellen, maar zal dat niet doen”

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov (46) heeft niet de ambitie om Vladimir Poetin (70) op te volgen als president van Rusland. Dat heeft hij duidelijk gemaakt tijdens een eindejaarsconferentie. “Ik ben een Russische burger, ik heb wel het recht om me kandidaat te stellen. Wat, anderen kunnen dat wel, maar Tsjetsjenen niet? Wij kunnen dat ook”, benadrukte Kadyrov. “Maar ik zal het nooit doen”, zo werd hij geciteerd door het Russische staatspersagentschap ‘RIA Novosti’.

Krantenkoppen in België

Amateur Gerben Kuypers is de verrassing in de Belgische WK-selectie – “Vete tussen Sweeck en Vanthourenhout niet meer aan de orde”

Sven Vanthourenhout heeft zijn selectie voor het WK veldrijden in Hoogerheide (3 tot 5 februari) bekendgemaakt. Naast de onbetwiste kopman Wout van Aert zijn dat Belgisch en Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Timo Kielich, Jens Adams, Laurens Sweeck, Toon Vandebosch, Niels Vandeputte en ook – verrassend – amateur Gerben Kuypers.

Lees meer »

Paramount+ bestelt achtdelige ‘Dungeons & Dragons’-serie

Streamingdienst Paramount+ heeft een achtdelige serie besteld over het populaire rollenspel ‘Dungeons & Dragons’, dat meldt ‘Variety’. De pilot van de serie is geschreven door Rawson Marshall Thurber, die onder meer de films ‘Red Notice’, ‘Skyscraper’ en ‘We’re the Millers’ maakte. Het is nog niet bekend waar de serie precies over zal gaan.

Lees meer »

Proefproject met stiltewagons van start bij NMBS

Spoorwegmaatschappij NMBS start met een proefproject rond stiltewagons. De test loopt tot 31 mei, zo meldt de NMBS dinsdag via haar website. In eerste instantie zal er een stiltezone terug te vinden zijn op de treinen tussen Eupen en Oostende en later ook tussen Brussel en Luxemburg.

Lees meer »

Memphis wacht gespannen op arrestatiebeelden Tyre Nichols

In Memphis, in de Amerikaanse staat Tenessee, wordt met spanning afgewacht tot de politie de beelden van de arrestatie van Tyre Nichols vrijgeeft. Nichols werd door vijf agenten tegengehouden voor een verkeerscontrole en daarna minutenlang door hen in elkaar geslagen. Hij overleed drie dagen later in het ziekenhuis.

Lees meer »

De vijf boeken van de week: de vergeten Belgische prinses Charlotte, ooit keizerin van Mexico; de biografie van Etty Hillesum, vermoord in Auschwitz en een handleiding voor woke taal 

Etty Hillesum koos ervoor om als Joodse niet onder te duiken en "het lot van haar volk te delen". Judith Koelemeijer schreef een biografie over deze boeiende, tegendraadse en humanistisch ingestelde vrouw. Het Mexico-avontuur van de Belgische prinses Charlotte, dochter van Leopold I, liep fout af. Kristien Dieltiens laat ons in een roman kennismaken met de getormenteerde en vergeten prinses.

Lees meer »

Olivier Vandecasteele is hongerstaking gestopt

Olivier Vandecasteele, de Belgische ngo-medewerker die in Iran veroordeeld is tot een celstraf van 40 jaar en 74 zweepslagen na een schijnproces, is niet langer in hongerstaking. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) donderdag gezegd in de Kamer. Zijn gezondheidstoestand zou relatief stabiel zijn, al is hij wel fel vermagerd.

Lees meer »

11 Limburgse internaten dreigen te verdwijnen tenzij ze fusioneren. “De wachtlijsten voor jongerenwelzijn zullen nog langer worden”

11 van de 14 Limburgse internaten van het vrij onderwijs dreigen te moeten sluiten, tenzij ze fusioneren. De Vlaamse overheid werkt momenteel nieuwe regels uit voor de internaten. Zo zullen de internaten minstens 65 leerlingen moeten opvangen. Wie onder die norm valt moet samenwerken met een ander internaat of stoppen. Dat is het geval voor het internaat van het Sint-Franciscuscollege

Lees meer »

Proces tegen Nobelprijswinnaar en mensenrechtenactivist Ales Bialiatski begint in Wit-Rusland

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk is het proces tegen mensenrechtenactivist Ales Bialiatski van start gegaan. Bialiatski, die enkele maanden geleden de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, zit al meer dan een jaar in de gevangenis. Hij werd opgepakt na het massale protest tegen de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko. Mensenrechtenactivisten spreken van een politiek proces.

Lees meer »

Nieuw immigratiesysteem zadelt Verenigd Koninkrijk op met tekort van 330.000 arbeiders

De immigratiebeperkingen in het Verenigd Koninkrijk, die na het vertrek uit de Europese Unie werden ingevoerd, hebben geleid tot een tekort van 330.000 werknemers in het land. Vooral sectoren met laaggeschoolde arbeidskrachten, zoals de detailhandel, horeca, transport en opslag, worden hard geraakt door het einde aan het vrije verkeer van personen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, meldt de

Lees meer »