Nieuwsfeed

Waar komt de naam Pelé vandaan?

Edson Arantès do Nascimento werd geboren in het plaatsje Très Coraçoes (in de provincie Minas Gerais) als zoon van Dondinho, een toenmalige profvoetballer, en Celeste. Zijn ouders gaven hem het koosnaampje “Dico” mee in zijn jeugd, maar het waren zijn voetballende vriendjes die de straatarme jongen de roepnaam gaven waarmee hij later wereldberoemd zou worden. Omdat hij altijd tegen een voddenbal liep te trappen, een pelé in het Portugees. Volgens de overlevering duurde het vele maanden vooraleer Pelé zelf besefte waarom hij zo genoemd werd. Later kreeg hij veel vleiender bijnamen. De sportjournalist en toneelauteur Nelson Rodrigues, die hem met Santos aan het werk zag als 16-jarige, bedacht Pelé al een jaar voor hij zijn eerste wereldtitel behaalde met de eretitel “O Rei”, De Koning.

Krantenkoppen in België

Laurens vindt 57 jaar oude liefdesbrief bij dakwerken aan restaurant: “Of Yvette ooit het lief werd van de briefschrijver is maar de vraag”

“Bij onze eerste ontmoeting in de herberg in het dorp was mijn hart als op grond gevallen.” Poëtische woorden van een 17-jarige knaap uit een liefdesbrief aan zijn liefste Yvette. Gedateerd: 22 april 1965. Of Yvette ooit die lieve woorden gelezen heeft, is niet duidelijk. De brief is namelijk bijna 60 jaar later opgedoken tijdens verbouwingswerken aan de zolder van

Lees meer »

Lachaert (Open Vld) wil levensduur Tihange 1 met tien jaar verlengen: “Wet op kernuitstap moet volledig herzien worden”

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert wil de levensduur van kerncentrale Tihange 1 ineens met tien jaar verlengen. Dat heeft hij gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio1. Hij vindt dat de wet op de kernuitstap “helemaal vervangen moet worden”. “Er moet een nieuwe wet komen met nieuwe deadlines.” Volgens de wet op de kernuitstap moest Tihange 1 in 2025 dicht.

Lees meer »

China noemt neerhalen ‘spionageballon’ door VS “overdreven”: beelden tonen hoe hij neerstort boven Atlantische Oceaan

De Verenigde Staten hebben een vermeende Chinese spionageballon die al enkele dagen over Noord-Amerika vliegt, dan toch uit de lucht gehaald. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft daarop zondag zijn “ernstige afkeuring” uitgesproken en bezwaar aangetekend. Volgens Peking ging het om een afgedreven weerballon. De Canadese regering juist heeft verheugd gereageerd op het neerhalen van de ballon.

Lees meer »

Ocean Viking redt 37 migranten op Middellandse Zee

De humanitaire organisatie SOS Méditerranée heeft voor de kust van Libië 37 migranten in nood gered. Ze bevonden zich in een overvolle rubberboot op de internationale wateren van de centrale Middellandse Zee. Dat heeft de organisatie zaterdag bekendgemaakt op Twitter.

Lees meer »

Gewezen VS-president Donald Trump na 2 jaar terug welkom op Facebook en Instagram

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zal binnenkort weer toegang hebben tot zijn Facebook- en Instagramprofiel. Dat heeft moederbedrijf Meta in een persbericht aangekondigd. "Het volk moet kunnen horen wat hun politici zeggen, zodat ze een geïnformeerde keuze kunnen maken in het stemhokje", klinkt het. Al houden ze wel een stok achter deur voor het geval hij de gebruiksvoorwaarden opnieuw

Lees meer »

Grote redding of vergiftigd geschenk: is het een goed idee om zware tanks te leveren aan Oekraïne?

In Duitsland komt vandaag een brede coalitie van defensieleiders samen op de Amerikaanse luchtmachtbasis van Ramstein. Hét belangrijkste agendapunt: de levering van Duitse tanks aan Oekraïne. Geen eenvoudige kwestie, want de druk op Duitsland neemt toe nu ook Polen en Finland die tanks naar Oekraïne willen sturen. Het Verenigd Koninkrijk besliste vorige week al om dat te doen. Zijn die

Lees meer »

Constantijn, laatste koning van Griekenland, ligt op intensieve zorg: zus oud-koningin Sofía van Spanje vliegt over

Griekse media schrijven dat voormalig koning Constantijn II op intensieve zorg ligt. Zijn toestand is kritiek maar stabiel. Constantijn (82) zou een zoveelste hartinfarct hebben gekregen. Zijn zussen, oud-koningin Sofía van Spanje en prinses Irene van Griekenland, zouden afgereisd zijn om hem bij te staan. Constantijn kampt al langer met een fragiele gezondheid. Hij zit ook in een rolstoel.

Lees meer »