Nieuwsfeed

Belgische arts in Turkije bezorgd over omstandigheden in rampgebied: “Nieuwe problemen dreigen voor diegenen die nog gered konden worden”

Hulporganisaties waarschuwen voor de verspreiding van ziektes zoals cholera na de verwoestende aardbeving in Syrië en Turkije. Al zes dagen is er namelijk in heel wat regio’s geen toegang meer tot veilig drinkbaar water en sanitaire voorzieningen. “Het is ook een kwestie van tijd voor er zware luchtweginfecties optreden”, zegt de Vlaamse spoedarts Gerlant van Berlaer (UGent) die na de aardbeving in naam van B-Fast op verkennende missie vertrok naar Turkije.

Krantenkoppen in België

Russische militair bekent oorlogsmisdaden, maar daarvoor vliegt hij niet in de cel

Een Russische militair die oorlogsmisdaden opbiechtte, is door een Russische krijgsraad veroordeeld tot 5,5 jaar cel. Het werd niet vervolgd voor overvallen, plunderingen en moord, maar wel voor het verspreiden van valse informatie over de ‘speciale militaire operatie’. Zijn verklaringen druisen namelijk in tegen de officiële lijn van het Kremlin. Daar klinkt het dat Rusland zich aan de regels houdt.

Lees meer »

Zeker 14 doden bij overstromingen in Turks gebied dat getroffen is door aardbeving

Minstens veertien mensen zijn omgekomen en vijf anderen zijn vermist in het het zuidoosten van Turkije, dat getroffen wordt door overstromingen. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu woensdag. Het gaat om dezelfde regio als waar de aardbevingen in februari zware schade hebben aangericht. Verwacht wordt dat de dodentol en het aantal vermisten nog zal stijgen, melden lokale media.

Lees meer »

Kan jij niet stoppen met het controleren van sloten of het wassen van je handen? Zo weet je of je lijdt aan een dwangstoornis

Obsessief poetsen of dagelijks al je boeken hergroeperen, veel mensen hebben wel een dwangtrekje in zich. Helemaal anders wordt het wanneer dwanggedrag ook vat begint te krijgen op je dagelijks functioneren. Maar hoe weet je waar die grens ligt? Psychiater Dr. Hannelore Tandt (UZ Gent) geeft ons meer inzicht in de kenmerken van zowel dwang- als aanverwante stoornissen.

Lees meer »

‘Monster van Woensdrecht’ vermoordde Inge (14) en Inès (16), maar wil nu vrijkomen: “Hij is zó geslepen”

Timmerman Ludo de Beukelaer (64) uit de Nederlandse grensgemeente Woensdrecht ontvoerde, verkrachtte en vermoordde meer dan dertig jaar geleden Inge Breugelmans (14) uit Wuustwezel en Inès Van Muylder (16) uit Essen. Vrijdag zal de rechter in Breda zich opnieuw moeten uitspreken of hij voorwaardelijk vrij mag of begeleid verlof krijgt. Zelfs aan die laatste mogelijkheid wil Rita Eggermont (66), de

Lees meer »

ASSISEN KOTMOORD. Mogelijke kroongetuige zegt nu dat Musawi (24) die avond mes bijhad: “Hij stak het snel weg achter z’n been”

Het heeft veel voeten in de aarde gehad, maar de mogelijke kroongetuige in de zaak van de dubbele kotmoord is vrijdagavond dan toch opnieuw komen getuigen. O.O. (39) zag Youlia Soboleva (19) enkele uren voor haar dood buitenkomen uit de studio van Mohammad Musawi (24). En hoewel O. dat eerder niét in het Brugse assisenhof verklaarde, beweerde hij nu dat

Lees meer »

Huurlingenleger Wagner gaat rekruteringscentra openen in 42 Russische steden

Jevgeni Prigozjin, hoofd van de Russische huurlingengroep Wagner, heeft vrijdag de opening aangekondigd van rekruteringscentra in tientallen Russische steden. Het huurlingenleger stond er al om bekend soldaten te ronselen in gevangenissen in ruil strafvermindering, maar nu gooien ze het over een andere boeg. “In totaal hebben we 42 recruteringscentra voor PMC Wagner geopend”, vertelt Jevgeni Prigozjin in een verklaring. “Ondanks

Lees meer »

Voor de derde dag op een rij relletjes in Griekenland na treinramp

In de Griekse hoofdstad Athene en in de noordelijke stad Thessaloniki hebben enkele duizenden mensen geprotesteerd en hun woede geuit over de treinramp van eergisteren. Bij een frontale treinbotsing in de buurt van de stad Larissa zijn toen 57 doden gevallen. De betogers verwijten de Griekse spoorwegmaatschappij nalatigheid. De sfeer bij de betogers was soms grillig. In Athene leidde dat

Lees meer »