Nieuwsfeed

Gentenaar ontwerpt cuberdons in bijzondere vormen met artificiële intelligentie

De Gentse ontwerper Michel Blanckaert heeft enkele bijzondere ontwerpen gemaakt van de cuberdon, het "Gents neuzeke". Met zijn ontwerpen hoopt hij verkopers van het kegelvormige snoepje te inspireren om de cuberdon ook in andere vormen te verkopen.

Krantenkoppen in België

Verenigde Naties duiden op aanwijzingen voor misdaden tegen menselijkheid in Wit-Rusland

De Verenigde Naties hebben aanwijzingen gevonden voor misdaden tegen de menselijkheid in Wit-Rusland. Dat zegt het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN vrijdag in een nieuw rapport. Volker Türk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, vraagt de regering van Wit-Rusland nu om de systematische onderdrukking van vermeende regeringscritici te stoppen en om onmiddellijk alle politieke gevangenen vrij te

Lees meer »

“We werden behandeld als dieren”: ex-gedetineerden schetsen dramatisch beeld van Noord-Koreaanse gevangenissen

Verkrachting, geforceerde abortussen, foltering en uithongering: elke dag spelen zich in de gevangenissen in Noord-Korea flagrante schendingen van de mensenrechten af. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Korea Future. Het rapport is gedetailleerder en maakt concreter wat eerdere rapporten al aangaven, zegt Korea-kenner Remco Breuker. “Ik schrik er toch elke keer opnieuw van.”

Lees meer »

Luc Van der Kelen over het woke-incident in de Arenberg: “Eens je begint met het herschrijven van de geschiedenis, weet je niet waar het stopt”

De Arenbergschouwburg domineerde deze week het Antwerpse nieuws omwille van vier portretten van witte mannen, weggezet met een zeker dedain als “niet-woke”, en sindsdien verdwenen uit de trappenhal van het theater. En wat domineerde in dezelfde periode het (inter)nationale nieuws? Stikstof, het dure leven, een aardbeving… U mag kiezen. Een heel verschil.

Lees meer »

“Slechts 40 van 3.000 overleefden eerste schifting”: in deze ‘prinsessenschool’ worden vorstinnen van morgen gemaakt

Kroonprinses Elisabeth (21) liep als eerste royal van haar generatie school aan het Atlantic College in Wales. Momenteel volgen de Nederlandse prinses Alexia en de Spaanse troonopvolgster Leonor (allebei 17) er les, volgend schooljaar is het de beurt aan Leonors zus Sofía (15). Waarom is de kostschool zo populair bij jonge royals? En hoe raak je er binnen? “Net als

Lees meer »

Voorvechter van onderwijs voor meisjes in Afghanistan “met geweld” gearresteerd

Matiullah Wesa, “voorvechter van onderwijs voor meisjes” in de Afghaanse hoofdstad Kaboel opgepakt. Dat meldt de Bijstandsmissie van de Verenigde Naties in Afghanistan (UNAMA) dinsdag op Twitter. UNAMA roept de “de facto autoriteiten op om zijn verblijfplaats, de redenen voor zijn arrestatie te verduidelijken en zijn toegang tot wettelijke vertegenwoordiging en contact met zijn familie te verzekeren”.

Lees meer »

Hoe zijn duizenden Oekraïense kinderen in Russische kampen beland? Moskou zal volgende maand “werkelijke situatie” uit de doeken doen

De Russische president Vladimir Poetin en Maria Lvova-Belova, de kinderrechtencommissaris van Rusland, staan sinds vorige week op de radar van het Internationaal Strafhof (ICC). Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden door duizenden Oekraïense kinderen – Oekraïne beweert meer dan 16.000 – te ontvoeren, maar Moskou ontkent de aantijgingen. Daarom zal Rusland begin volgende maand de “werkelijke situatie” uit

Lees meer »