Nieuwsfeed

Laatste overlevende van nazi-bloedbad in Frans dorpje Oradour overleden

Robert Hébras (97) is gestorven; hij was een van de amper zes inwoners die wist te ontkomen aan de massamoord in het Franse Oradour-sur-Glane in de Tweede Wereldoorlog. Daar hebben de nazi’s in 1944 643 dorpelingen vermoord. Hébras was toen 18 jaar en verstopte zich onder de lichamen van de slachtoffers. Hij heeft zijn hele lange leven getuigd over het bloedbad en geijverd voor vrede.

Krantenkoppen in België

Was schermgezicht partijdig of is er sprake van politieke beïnvloeding? Hoe één tweet de BBC in een crisis stortte

Eén tweet heeft de Britse openbare omroep in een diepe crisis gestort. Schermgezicht én voetbalheld Gary Lineker (62) bekritiseerde het asielbeleid en werd op non-actief geplaatst. Een flagrante overtreding van de regels van de BBC, aldus de directie. Wat volgde, was een ongeziene golf van verontwaardiging en steunbetuigingen. “De imagoschade voor de BBC is immens”, zegt Engeland-kenner Lieven Buysse (KU

Lees meer »

TikTok overweegt afsplitsing van ByteDance

Het bestuur van de populaire filmpjesapp TikTok overweegt zich af te scheiden van het Chinese moederbedrijf ByteDance, meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen binnen het bedrijf. TikTok zou die stap overwegen om de Amerikaanse zorgen over nationale veiligheidsrisico’s weg te nemen.

Lees meer »

In Berlijn mogen ook vrouwen nu topless zwemmen: hoe zit dat hier? “Dit kan een rechter bij ons aan het denken zetten”

In Berlijn mogen ook vrouwen voortaan topless in de openbare zwembaden. De Duitse ombudsman stelde Lotte Mies (33) namelijk in het gelijk. De activiste was door de politie uit het zwembad gezet toen ze weigerde haar borsten te bedekken. Het vonnis zou ook bij ons gevolgen kunnen hebben. “Juridisch is er niet zo’n wezenlijk verschil tussen een mannenborst en een

Lees meer »

“De Reuzegommers monsters? Ik ben alleen. Maar zij waren er altijd voor mij”: ‘Rafiki’ barst in tranen uit op vierde dag Reuzegomproces

“In december 2018 hebben we niet gehandeld waarvoor we stonden: vriendschap.” Dat zei Z.B. (26) alias ‘Rafiki’ op de vierde dag in het proces rond de dood van Sanda Dia (20). De zaak-Reuzegom lijkt stilaan een zuiveringsritueel te worden voor de pijn, woede en gruwel. Want wat blijft er nu werkelijk overeind van dit “rechts, ranzig en racistisch elitair clubje

Lees meer »

Sfinx “met lachkuiltjes” opgegraven in Egypte

In Egypte is een glimlachende sfinx "met twee lachkuiltjes" opgegraven. Dat melden de Egyptische autoriteiten. De sfinx is gevonden op een archeologische site, dicht bij het tempelcomplex van Dendera, en zou een Romeinse keizer voorstellen uit de eerste eeuw na Christus.

Lees meer »

Landbouw- en milieuorganisaties sluiten akkoord over nieuw mestactieplan

Terwijl de politiek zich hopeloos vastrijdt in het stikstofdossier, ontmijnen de landbouw- en natuurorganisaties dat andere lastige landbouwdossier. Ze bereiken een princiepsakkoord over het zevende mestactieplan, dat de waterkwaliteit in Vlaanderen moet doen toenemen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is in haar nopjes. ‘Ik hoop evenveel verantwoordelijkheidszin te mogen vaststellen als ik het stikstofplan op de regeringstafel leg.’

Lees meer »

Iran stemt in met bijkomende nucleaire controles

Iran is bereid om internationale inspecteurs bijkomende controles te laten uitvoeren van zijn nucleaire installaties. Dat zeggen de Internationale Organisatie voor Atoomenergie (IAEA) en de Iraanse Organisatie voor Atoomenergie (AEOI) zaterdag in een gemeenschappelijke verklaring.

Lees meer »