Nieuwsfeed

Wandelen door een volle Wunderkammer. ‘Naar vlinders kijken is gewoon als een avondje naar de film gaan’

.

Krantenkoppen in België

1.000 jaar aan celstraffen, maar ook oplaaiend geweld: 2 jaar geleden kraakten Belgische speurders versleutelde berichten van drugscriminelen

Enkele honderden veroordelingen, goed voor in totaal bijna 1.000 jaar gevangenisstraf. Het is een van de opvallende resultaten van operatie Sky, twee jaar nadat bekend is geraakt dat politie en gerecht de versleutelde Sky ECC-telefoons van drugscriminelen hadden gekraakt. Een succesvolle operatie dus, maar het drugsgeweld is sindsdien wel verder opgelaaid.

Lees meer »

Partij van premier Kallas wint parlementsverkiezingen Estland

De centrumrechtse Hervormingspartij van premier Kaja Kallas heeft de verkiezingen in Estland zondag met een ruime marge gewonnen. De partij kreeg 31,6 procent van de stemmen volgens de bijna volledige verkiezingsuitslagen. De rechts-populistische partij EKRE kreeg 16 procent van de stemmen en werd tweede. De gematigd linkse Centrumpartij van oud-premier Juri Ratas werd derde met 14,7 procent van de stemmen.

Lees meer »

Boel bij Red Bull? Onze F1-watcher hoort hoe geruchten over bijzonder gespannen sfeer steeds luider klinken. En wat zijn dan de mogelijke gevolgen?

Zelfs in perfecte huwelijken weet je nooit wat er achter de muren gebeurt. Terwijl iedereen nu al tipt op een derde wereldtitel voor Verstappen, tikt volgens sommige bronnen een bom onder het team. Dat kan het verloop van seizoen 2023 beïnvloeden, aldus onze F1-watcher. “Want de vraag is niet of er iets roert, maar veeleer welke gevolgen dat kan hebben.”

Lees meer »

Ook huidige parlementairen krijgen tot 240.000 euro uittredingsvergoeding: “Het is haast lachwekkend hoe parlementsleden elkaar met de vinger wezen”

De afgelopen dagen was er veel heisa over de ‘bonussen’ die parlementairen zichzelf toekennen. Van 40.000 euro extra voor het bijwonen van enkele vergaderingen tot de extra’s voor gewezen parlementsvoorzitters: het zorgt voor verontwaardiging. Niet alleen bij de burger, ook bij sommige parlementairen zelf. Voor onze werkexpert, professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent), is de verontwaardiging van de parlementairen deels misplaatst.

Lees meer »

NMBS zet in op ticketcontrole nog voor het opstappen

Treinreizigers zullen vaker hun ticket moeten tonen nog voor ze op de trein stappen. Spoorwegmaatschappij NMBS wil zo discussies tussen de reizigers en de treinbegeleiders aan boord van de trein vermijden, omdat die de belangrijkste oorzaak zijn van agressie tegen het treinpersoneel. Agenten van Securail, de veiligheidsdienst van NMBS, controleren vandaag in het station Brussel-Zuid.

Lees meer »

Cristiano en Nathalie kregen al te maken met homofobie en seksisme in het voetbal: “Doordat ik vijandigheid voelde, heb ik gedaan alsof ik hetero was”

Cristiano Ferri (44) en Nathalie De Volder (24) zijn de gezichten van een nieuwe campagne tegen discriminatie in het voetbal. De een is nooit uit de kast durven te komen door de homohaat in de kleedkamer, de ander krijgt als arbiter te horen dat ze beter naar haar keuken zou terugkeren. Ze vertellen over wat er hen overkomen is, en

Lees meer »

Dit zegt de wet over zelfverdediging: “Als je vanop een terrasje ziet hoe iemand je wagen probeert te stelen, mag je geen geweld tegen die persoon gebruiken”

Een Limburgse winkeluitbater die een inbreker heeft doodgestoken, zegt dat hij handelde uit wettige zelfverdediging. Maar wat betekent dat precies? Wanneer mag u met een pan op het hoofd van een inbreker slaan en wanneer niet? En wat als die dief probeert te vluchten? Joachim Meese, professor strafrecht (Universiteit Antwerpen) en advocaat strafrecht, legt het haarfijn uit.

Lees meer »

AZ Groeninge krijgt als eerste ziekenhuis kwaliteitslabel Gault&Millau

AZ Groeninge krijgt na verschillende proefanalyses een kwaliteitslabel van Gault&Millau voor patiëntenmaaltijden. “De erkenning van de hoge kwaliteit van de patiëntenmaaltijden in AZ Groeninge is het gevolg van een sterk toegenomen engagement in de ziekenhuissector om dat belangrijke aspect in de zorgverstrekking letterlijk drie keer per dag bovenaan de agenda te zetten”, klinkt het bij Gault&Millau.

Lees meer »

Demi Lovato maakt regiedebuut met documentaire over kindsterren

Demi Lovato (30) maakt binnenkort haar debuut als regisseuse. De Amerikaanse zangeres en actrice gaat een documentaire maken over kindsterren: ‘Child Stars’. Dat heeft het muziektijdschrift ‘Rolling Stone’ bekendgemaakt. “Er is geen beter onderwerp denkbaar voor mijn regiedebuut dan dit, omdat het zo dicht bij mezelf ligt.”

Lees meer »

Biden dringt aan op compromis bij omstreden juridische hervormingen Israël

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondagavond in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aangedrongen op een “compromis” binnen de omstreden plannen voor een hervorming van de Israëlische rechterlijke macht. Woensdag presenteerde de Israëlische president Isaac Herzog zo’n compromisvoorstel. Maar de regering van Netanyahu zei direct dat nieuwe plan niet te steunen.

Lees meer »