Nieuwsfeed

Gezin sleept chemiereus 3M voor rechter wegens PFAS-vervuiling: “Eigenlijk eenvoudige zaak van burenhinder”

De PFAS-vervuiling door miljardenbedrijf 3M werd gisteren voor de Antwerpse vrederechter behandeld als “een eenvoudige zaak van burenhinder”. Het bedrijf noemde gezondheidsschade door PFAS in het bloed “louter hypothetisch”.

Krantenkoppen in België

1 miljoen granaten voor Oekraïne, luitenant-kolonel legt uit waarom dat zo belangrijk is: “Je kan aanvallen afweren én zelf in het offensief gaan”

De EU-lidstaten gaan samen een miljoen artilleriegranaten leveren aan Oekraïne en komen zo eindelijk tegemoet aan de smeekbede van president Zelensky. Maar waarom is die munitie hoognodig en welk verschil kan je ermee maken op het slagveld? “Bij het Oekraïense lenteoffensief worden deze granaten enorm belangrijk”, zegt luitenant-kolonel Tom Simoens.

Lees meer »

Amnesty roept op om mensenrechtenschendingen taliban te vervolgen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) op om op te treden tegen de verslechterende mensenrechtensituatie in Afghanistan. Aan de straffeloosheid van de taliban moet een einde komen, eist de organisatie vandaag. “Het is tijd dat de internationale gemeenschap na haar herhaalde publieke verklaringen concrete actie onderneemt”, verklaarde secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty.

Lees meer »

Vrouw die haar kind ‘pedagogische tik’ gaf, krijgt 4 maanden cel: “Geen sprake van spijt bij de beklaagde”

Een vrouw uit Evere is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van vier maanden omdat ze haar minderjarige zoon drie jaar geleden een klap had uitgedeeld. Volgens haar advocaat ging het enkel om een ‘pedagogische tik’, maar de rechter oordeelde dat de moeder zich schuldig had gemaakt aan feiten van slagen en verwondingen.

Lees meer »

Chinese staat sponsort matchmaking app om huwelijkscijfer te verhogen

Het huwelijkscijfer van China daalt al tien jaar op rij en de overheid wil daar verandering in brengen. De stad Guixi, in de zuidoostelijke Jiangxi provincie, denkt daar nu een oplossing voor te hebben gevonden: een matchmaking app gesponsord door de staat. De nieuwe app ‘Palm Guixi’ verzamelt gegevens van inwoners om ze daarna op blind dates te sturen.

Lees meer »

Patiënten met borstkanker hebben 30 procent meer kans om te sterven als ze naar een niet-erkende borstkliniek gaan

Patiënten die een diagnose van borstkanker krijgen, hebben 30 procent meer kans om binnen de vijf jaar na de diagnose te sterven aan borstkanker als ze zich laten behandelen in een niet-erkend centrum voor borstkanker, in vergelijking met vrouwen die zich laten behandelen in een borstkliniek die wél erkend is. Dat blijkt uit een grote studie van het Federaal Kenniscentrum

Lees meer »