Nieuwsfeed

Antwerp boekt simpele zege tegen tienkoppig Eupen, maar moet volgende week sleutelen aan verdediging

Probleemloze zege voor Antwerp tegen Eupen. Onder het toeziend oog van bondscoach Domenico Tedesco besliste de Great Old de partij al voor de rust. Enig minpuntje: volgend weekend moeten Alderweireld en De Laet op OHL geschorst toekijken.

Krantenkoppen in België

Luc Van der Kelen over het woke-incident in de Arenberg: “Eens je begint met het herschrijven van de geschiedenis, weet je niet waar het stopt”

De Arenbergschouwburg domineerde deze week het Antwerpse nieuws omwille van vier portretten van witte mannen, weggezet met een zeker dedain als “niet-woke”, en sindsdien verdwenen uit de trappenhal van het theater. En wat domineerde in dezelfde periode het (inter)nationale nieuws? Stikstof, het dure leven, een aardbeving… U mag kiezen. Een heel verschil.

Lees meer »

Tientallen klimaatactivisten opgepakt op Eindhoven Airport

In Nederland heeft de Koninklijke Marechaussee zaterdagmiddag zo’n tachtig klimaatactivisten opgepakt op Eindhoven Airport. Enkele honderden demonstranten waren het terrein waar privéjets staan geparkeerd, binnengedrongen nadat ze een hek kapot hadden geknipt. De groep kreeg sinds 14.00 uur van de marechaussee de tijd om vrijwillig te vertrekken, maar enkele tientallen actievoerders weigerden dat.

Lees meer »

Afhankelijk van waar je woont, kan middelbare school 500 euro duurder zijn: “We moeten komaf maken met die zogenaamde elitescholen”

843 euro voor het eerste middelbaar in Merksem, tegenover 308 euro in Oostende. Uit cijfers die Vooruit heeft verzameld bij 136 scholen in Vlaamse centrumsteden en Brussel blijkt dat ouders voor dezelfde studierichting in sommige scholen tot 500 euro meer betalen. Hoe komt dat? En is een maximumfactuur ook in het middelbaar een goed idee? Onderwijsexperten leggen uit.

Lees meer »

1 miljoen granaten voor Oekraïne, luitenant-kolonel legt uit waarom dat zo belangrijk is: “Je kan aanvallen afweren én zelf in het offensief gaan”

De EU-lidstaten gaan samen een miljoen artilleriegranaten leveren aan Oekraïne en komen zo eindelijk tegemoet aan de smeekbede van president Zelensky. Maar waarom is die munitie hoognodig en welk verschil kan je ermee maken op het slagveld? “Bij het Oekraïense lenteoffensief worden deze granaten enorm belangrijk”, zegt luitenant-kolonel Tom Simoens.

Lees meer »

Onbekenden dreigen met aanslag in Brusselse metro

De politie- en veiligheidsdiensten zijn extra waakzaam nadat gedreigd werd met een aanslag in de Brusselse metro. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door de federale politie. Die heeft afgelopen nacht ook een volledige sweeping van het metronetwerk uitgevoerd. Alle stations blijven open.

Lees meer »

Brengt ‘deblokkeringsvoorstel’ van Jambon en Demir uitzicht op landing in stikstofdossier?

Vlaams minister-president Jan Jambon voert zondag opnieuw bilaterale gesprekken in het stikstofdossier. Samen met minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse regeringsleider een soort ‘deblokkeringsvoorstel’ uitgewerkt. Wat er precies in dat voorstel staat, is onduidelijk. Jambon wil zijn kernkabinet naar verluidt pas opnieuw samenroepen als er  uitzicht is op een beslisising. Wat er precies gebeurt als Jambon zijn

Lees meer »

Messenger keert terug naar Facebook-app

Messenger zal binnenkort terug beschikbaar zijn in de Facebook-app, dat meldt Tom Alison, die aan het hoofd van Facebook staat, in een blogpost. Sinds 2014 lanceerde Facebook de app Messenger om gebruikers te laten communiceren met elkaar. Bijna 10 jaar later komt Meta dus terug op die beslissing en doet dit in de hoop dat de Facebook-app zal heropleven.

Lees meer »

Chinese zakenman Guo Wengui opgepakt in New York

De Chinese zakenman Guo Wengui is woensdag (lokale tijd) opgepakt in New York op verdenking van megafraude. De 52-jarige Wengui, die eigenlijk Ho Wan Kwok heet maar ook de naam Miles Guo gebruikt, woont al jaren in zelf-verkozen ballingschap in de Verenigde Staten.

Lees meer »

KMI: “Drie maanden lang geen enkele dag met heldere hemel in Ukkel”

De voorbije winter was zacht, maar somber. De winter in zijn geheel – december, januari en februari – was warmer dan gemiddeld. Door de recorddroge februarimaand was de winter in zijn geheel ook droger dan gemiddeld. Toch kon het KMI de afgelopen winter geen enkele dag met een heldere hemel registreren in Ukkel. In de metingen sinds 1981 is dat

Lees meer »

Gentse jongeren filmen hoe ze ‘liefdesrivaal’ slaan en bewusteloos achterlaten: “Geklopt tot hij vreemde geluiden begon te maken”

Vijf Gentse jongeren, allemaal niet ouder dan 22 jaar, riskeren elk een celstraf van drie jaar wegens een brutale vechtpartij en diefstal. Het slachtoffer bleek een kennis te zijn die tegen hun zin contact had met een meisje. Om hem een lesje te leren trokken ze naar zijn woning in Wachtebeke, waar hij in elkaar getimmerd werd. De vechtpartij werd,

Lees meer »

“Hij werd uit de bus gesleurd en voor dood achtergelaten”: na zware agressie tegen De Lijn-chauffeur eisen vakbonden maatregelen

“Zou je willen stoppen met vapen? Roken is verboden op de bus.” Die opmerking van een buschauffeur in Genk deed een passagier volledig door het lint gaan. Samen met een kompaan sloeg en schopte hij het slachtoffer het ziekenhuis in. “We vragen al jaren naar een afgesloten stuurpost”, zegt vakbondsman Leon Versluys. Een reconstructie van het zoveelste zware geval van

Lees meer »

Manuscriptendief moet niet langer in cel blijven: “Ik had een brandend verlangen om als eerste die boeken te lezen”

Filippo Bernardini, de Britse Italiaan die jarenlang ongepubliceerde manuscripten van bekende schrijvers stal, moet niet langer in de cel blijven. Hij moet wel de Verenigde Staten verlaten en een boete betalen aan uitgever Penguin Random House. Aan de rechter verklaarde hij in een brief dat hij "een brandend verlangen had om zich iemand uit die wereld te voelen en als

Lees meer »

Verlaten treinstation in Pyreneeën omgetoverd tot luxueus hotel

Het treinstation Canfranc, te midden van de Pyreneeën, heeft na jaren leegstand een nieuwe functie gekregen: een enorm vijfsterrenhotel. Het station ging open in 1928, maar moest na 40 jaar de deuren sluiten na een treinongeval. Het station, ontworpen door de Spaanse architect Fernando Ramirez de Dampierre, werd gekocht door de Barcelo Hotel Group, dat het gebouw in een nieuw

Lees meer »