Nieuwsfeed

De vijf boeken van de week: het debuut van Maaike Neuville, de vroegste Congolese roman en de nieuwe Michel Houellebecq

Actrice en filmmaakster Maaike Neuville debuteert met "Zij.", een roman over de complexiteit van macht. "Ngando" van Paul Lomami-Thsibamba wordt beschouwd als de eerste Congolese roman en is nu ook in het Nederlands te lezen. Dit is ook het geval voor "Vernietigen", de nieuwe Michel Houellecq. De Roemeens-Nederlandse Mira Feticu heeft veel te danken aan de bibliotheek en schrijft een lofrede in "Geheugen, geschiedenis, beschaving" en Sofie Verschueren, moeder van drie kinderen, deelt haar intense ervaring met borstvoeding in "Van mijn melk". Dit zijn de vijf boeken die VRT NWS deze week tipt.

Krantenkoppen in België

Wereldbevolking eet dubbel zoveel zout als nodig en dat kan fataal zijn: hoe zit het in België? En hoe kan je makkelijk minderen?

Zo goed als de hele wereld eet nog altijd te veel zout. Dat blijkt uit een nieuw rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag publiceert. En dat terwijl te veel zout eten heel wat risico’s met zich meebrengt, onder meer een hogere kans op hartaandoeningen of nierprobemen. Hoe zit het in België? Wat kan je zelf doen om je eigen zoutgebruik

Lees meer »

Het brein van Man United-coach Erik ten Hag brengt ook Jumbo-Visma in beweging: “Nemen beslissingen die voorheen niet werden genomen”

Bij Jumbo-Visma lenen ze het brein van Erik Ten Hag (53) wel eens. De wielerploeg steekt niet weg dat de coach van Manchester United een inspirator is. Een ‘tekentafeltrainer’ die weet wat winnen is, maar ook hoe een team Cristiano Ronaldo of Tadej Pogacar kan neutraliseren. De winnaars van afgelopen weekend maken mekaar sterker – United won zijn eerste prijs

Lees meer »

Eerste foto van zonnestralen op Mars

Marsrover Curiosity is er voor het eerst in geslaagd om een foto te maken van zonnestralen op Mars, zo meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Het beeld, gemaakt tijdens de zonsondergang van 2 februari, kan wetenschappers meer leren over het weer op de rode planeet.

Lees meer »

Nederlandse prof dropt bommetje: 1 op de 3 medische studies is ‘fake’. “In het beste geval weggesmeten geld, in het slechtste geval ronduit gevaarlijk”

Miljoenen patiënten wereldwijd krijgen foute of nodeloos dure behandelingen doordat de wetenschappelijke studies waarop ze gebaseerd zijn, compleet verzonnen zijn. Dat zegt de Nederlandse professor Ben Willem Mol, die zich de voorbije tien jaar verdiepte in het probleem. “Neem nu groeihormoon bij een ivf-behandeling: volgens de wetenschappelijke literatuur helpt dit om zwanger te raken. Welnu, de helft van de studies

Lees meer »

Recordbrekende sneeuwval in Californië: man ploetert door metershoog doolhof van sneeuw om oprit te verlaten

De Amerikaanse staat Californië gaat momenteel gebukt onder een dik pak sneeuw. Afgelopen week viel er een recordhoeveelheid sneeuw en doken de temperaturen er dagenlang diep onder het vriespunt. De bekende heuvels van Hollywood kregen een wit laagje. Hogerop in de staat zijn heel wat dorpen volledig dichtgesneeuwd. Volgens de autoriteiten kan het tot een week duren eer de sneeuw

Lees meer »