Nieuwsfeed

Opmerkelijk beeld: Poetin bestuurt zelf Toyota tijdens bezoek aan Oekraïense Marioepol

Vladimir Poetin is niet te beroerd om zelf met de wagen te rijden. Dat blijkt uit beelden die rondgaan op sociale media van zijn bezoek aan het Oekraïense Marioepol zaterdag. Toch opmerkelijk, want staatshoofden hebben vaak een chauffeur. Het is de eerste keer dat de Russische president naar bezet gebied in het buurland trok sinds het begin van de oorlog in februari vorig jaar. Volgens het Kremlin deed hij een rondrit in de stad om poolshoogte te nemen en met inwoners te spreken.

Krantenkoppen in België

EU roept VN op tot onderzoek naar vergiftiging van schoolmeisjes in Iran

Europese wetgevers hebben vandaag de VN-Mensenrechtenraad opgeroepen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de golf van vergiftigingen van schoolmeisjes in Iran. 13.000 leerlingen, voornamelijk meisjes, zijn ziek geworden na “vermoedelijke vergiftigingen” volgens staatsmedia en functionarissen in Iran, waarbij sommige politici de schuld geven aan religieuze groeperingen die tegen onderwijs voor meisjes zijn.

Lees meer »

Geen Mickey Mouse voor Brusselse ambtenaren: inspectie schrapt familiedag van meer dan 100.000 euro naar Disneyland Parijs

De familiedag voor de ambtenaren van de Brusselse belastingdienst gaat opnieuw niet door. Dat meldt L’Echo. Het tripje naar Disneyland Parijs zou meer dan 100.000 euro hebben gekost – het dubbele van het budget voor hetzelfde evenement in 2020. Dat is te veel, vindt de Inspectie van Financiën, die betreurt dat er nooit gezocht is naar goedkopere alternatieven.

Lees meer »

Just Eat Takeaway schrapt 1.700 banen in VK, vooral bezorgers

Maaltijdbezorgbedrijf Just Eat Takeaway gaat ongeveer 1.700 banen schrappen in het Verenigd Koninkrijk. Vooral maaltijdbezorgers bij de Britse dienst Just Eat worden getroffen, maar ook zo’n 170 kantoorbanen verdwijnen. De stap is onderdeel van een kostenbesparingsmaatregel van het Nederlands-Britse bedrijf, dat zijn organisatie zo wil “vereenvoudigen”.

Lees meer »

Met vergeten verzetshelden op café: “Ik denk dat de tijd rijp is om dit verleden in Vlaanderen bespreekbaar te maken”

Een verzetje in de kroeg? Voortaan kan het letterlijk, met vertelavonden in cafés waar kleinkinderen van verzetsmensen komen getuigen over heldendaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De primeur is nu donderdag voor Gent, later dit jaar volgen zeker al Antwerpen en Brugge. Initiatiefnemer Dany Neudt staat zelf te kijken van het enthousiasme dat ‘zijn’ verzet losmaakt. “Ik denk dat

Lees meer »

Béatrice (23) getuigt als eerste op proces aanslag Zaventem: “Ik verloor beide benen en lag maand in coma, maar haalde wel Paralympische Spelen”

Béatrice Lasnier de Lavalette (23) heeft voor het assisenhof in Brussel getuigd over haar moeilijke strijd terug. De Frans-Amerikaanse atlete verloor beide benen bij de aanslag in Brussels Airport. Ze lag een maand in coma en onderging tientallen operaties, maar slaagde er uiteindelijk in om vijf jaar later deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Tokio. Vandaag stelt ze

Lees meer »

KIJK. Amal Clooney maakt indruk met speech bij huldiging als eredoctor van KU Leuven: “Dit is betekenisvol voor onze campus en ver daarbuiten

Donderdagnamiddag ontving gerenommeerd mensenrechtenadvocate en adjunct professor Amal Clooney in Kortrijk een eredoctoraat van de faculteit Rechtsgeleerdheid en Criminologische Wetenschappen van de KU Leuven. Tijdens haar ‘keynote’ aan KU Leuven Kulak sprak mevrouw Clooney over het belang van de fundamentele rechten en vrijheden van alle mensen, ongeacht achtergrond of status. Iedereen was onder de indruk van haar persoonlijkheid.

Lees meer »

Michel Wuyts ziet dat er van de puzzel-Van Aert elke winter wel een stukje zoekraakt: “Is het niet verstandiger de cross te skippen?”

Minder bezig met exploten, meer met bouwen aan een hoger vormpeil. Wout van Aert koerst in Tirreno-Adriatico met een hoger doel in het achterhoofd – al ging dat gisteren even mis. Van Aert heeft nog niet de gewenste topconditie te pakken nadat zijn hoogtestage in Tenerife even verstoord werd door ziekte. En daar is volgens Michel Wuyts een reden voor:

Lees meer »

CD&V wil af van ‘1 kopen, 1 gratis’ bij verse voeding

CD&V wil af van winkelpromoties zoals “1 kopen, 1 gratis” voor landbouw- en voedingsproducten. Dat melden de kranten van Mediahuis vandaag. “Onder impuls van de grote supermarktketens is een race to the bottom bezig. En die kan niet blijven duren”, zegt CD&V-Kamerlid Leen Dierick, die een wetsvoorstel indient.

Lees meer »

Komen er ook bij ons extra strenge gevangenissen voor drugscriminelen? Justitie doet inspiratie op in Italië

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) bezocht deze week een Italiaanse gevangenis waar maffiaveroordeelden verblijven onder het zogenoemde 41-bis-regime. Dat erg strenge gevangenisregime inspireert hem om een vergelijkbaar gevangenisregime te ontwerpen in ons land voor zware drugscriminelen. Die aanpak is nodig om hen helemaal af te sluiten van de buitenwereld zodat ze hun criminele handel niet kunnen verder

Lees meer »