Het poolijs op West-Antarctica is zodanig geslonken dat een kwart van de gletsjers onstabiel is, dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers.
Volledig scherm
Het poolijs op West-Antarctica is zodanig geslonken dat een kwart van de gletsjers onstabiel is, dat blijkt uit een studie van Britse wetenschappers. © Getty Images

Poolijs op Antarctica smelt in sneltempo: kwart van gletsjers aangetast

MilieuIn 25 jaar tijd is het poolijs op West-Antarctica zo hard geslonken dat ook een kwart van het gletsjerijs is aangetast. Dat zeggen Britse wetenschappers in het wetenschappelijke vakblad Geophysical Research Letters. West-Antarctica is het gebied op het continent rond de zuidpool van de aarde, dat gelegen is aan de Grote Oceaan.

13 reacties

  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Eric, de vorige studie van Zwally is van 2015 en de meest recente data van 2018. Er is nogal wat discussie tussen de studies inzake de onderliggende massa: de snelheid van neerdrukken of opveren is een kwestie van mm/jaar en maakt nogal wat uit voor de berekening van de bovenliggende ijsmassa. Volgens Zwally (2018) neemt het totaal ijs van Antarctica toe tussen 50 en 200 Gt/jaar. De anderen maakten gebruik van sneeuw/firn/ijs modellen of slechts een paar randgletsjers. Niet te vergelijken...
  • Eric Grosemans

    5 jaar geleden
    Ferdinand, verwijst u nu echt naar een studie uit 2005 als de laatste satellietgegevens? Ondertussen zijn er andere resultaten, een studie uit 2017 wijst uit dat de toename van ijs, of was het sneeuw? driemaal minder is dan het team van Zwally vooropstelde. Een studie uit 2018 van nasa wees uit dat de smelting van het ijs versnelde sinds 2008. Zelfs met toegenomen sneeuwval, verliest Antarctica meer massa dan er bijkomt.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Wat het verhaal niet vertelt is dat de meeste gletsjers in West Antarctica afsmelten en onstabiel worden door verhoogde aardwarmte: de hele ondergrond + de landtong richting Zuid-Amerika geeft extra aardwarmte af. In Oost Antarctica neemt het totaal aan ijs toe en volgens de laatste satellietgegevens (Zwally e.a.) is er in totaal vrijwel evenwicht en zelfs een zeer lichte toename aan ijs in Antarctica.
  • Yves Steenssens

    5 jaar geleden
    Alle gletsjers in heel de wereld zijn aan het afsmelten, onze polen doen daar niet voor onder - de mens heeft in korte tijd zijn overlevingskansen gedecimeerd -produceren -globalisatie ,havenuitbreidingen- en onnodige verplichtingen zijn de grootste opwarmers - drinkbaar water wordt nog belangrijker dan olie.
  • Karel Valgaern

    5 jaar geleden
    Gino, je mag ijs dat op zee bevriest in winter niet vergelijken met ijs (lagen sneeuw) op het vasteland van Antarctica.