De Croo: "De Nederlanders doen zelf aan politieke inmenging"

Minister van Telecommunicatie en Post Alexander De Croo (Open VLD) weerlegt de Nederlandse kritiek dat de overheid tussenbeide komt bij de Belgische post. PostNL zelf "moet handelen naar de grillen van de Nederlandse politiek", verklaart hij. De topvrouw van PostNL had de Belgische inmenging opgegeven als reden om de overname door Bpost te weigeren.

De Croo wijst erop dat Nederland tijdens de onderhandelingen tot 3 keer toe heeft gevraagd om tussenbeide te komen bij de raad van bestuur van de Bpost. Volgens De Croo doen de Nederlanders zélf aan politieke inmenging. "We zitten in een situatie waar je een Belgisch bedrijf hebt met de overheid als meerderheidsaandeelhouder, maar waar het bedrijf volledig kan werken zonder verhinderd te worden door de politiek", verklaart hij. "Dan is er een Nederlands bedrijf dat volledig in handen is van de privé, maar gedwongen wordt te handelen naar de grillen van de Nederlandse politiek. Een bijzonder grote tegenstelling."

"Huis van de buurman" niet meer te koop

PostNL wees het laatste bod van 2,7 miljard euro gisteren af. De topvrouw van Post NL had die inmenging als reden opgegeven om de overname door BPost te weigeren. Daarnaast "ontbreekt het aan maatschappelijke steun voor de overname en die steun is cruciaal", zei Herna Verhagen, bestuursvoorzitter van PostNL in het NOS Radio 1 Journaal.

PostNL kiest ervoor de deal niet te sluiten, hoewel heel wat grote aandeelhouders dat wel zagen zitten. Verhagen verklaart dat het bedrijf nu in gesprek gaat met hen. "We hebben goede argumenten waarom we dit besluit hebben genomen en verwachten dat we ze kunnen overtuigen waarom dit in het belang van het bedrijf is."

Bpost heeft zeer veel moeite gedaan om PostNL over te nemen, en volgens CEO Koen Van Gerven waren daar goede redenen voor. Het was een enorme "opportuniteit", zo zei hij gisteren in "Terzake". "Het huis van een buurman kan je niet elke dag kopen, en als die mogelijkheid zich voordoet, ga je er achteraan met grote overtuiging, en dat is wat ik gedaan heb."

foto Peter Hilz (C)

Meest gelezen