Direct naar artikelinhoud
DM ZaptBoer zkt vrouw

Niet de homoboer in ‘Boer zkt vrouw’ is voor mij de ster, maar wel de afvaller die met een medekandidaat gaat lopen

Boer Tristan tijdens het dramatische eliminatiemoment.Beeld VTM

Fernand Van Damme zet vandaag de blik op oneindig. Vandaag: Boer zkt vrouw.

Gaat u vanavond naar de apotheose van het dertiende seizoen van Boer zkt vrouw kijken? Neen? Ik kan het u niet kwalijk nemen hoor, ik had sinds 2008 ook niet meer gekeken.

Maar dit jaar was wel een beetje anders dan anders. Voor de eerste keer in de geschiedenis van het programma nam een homoseksuele landbouwer eraan deel. Boer Tristan wilde een hunk vinden om samen worsten (van zijn beesten) mee te draaien. En hoewel er anno 2020 werkelijk niets revolutionairs meer is aan die verhaallijn wilde ik die potentieel amusante liefdesqueeste toch niet aan mij laten voorbijgaan.

Aan gevoel voor liefdesdrama alleszins geen gebrek bij boer Tristan. Tijdens het eliminatiemoment van drie afleveringen terug begon Roy, een van de favorieten, in huilen uit te barsten nog voor Tristan had aangekondigd wie hij naar huis ging sturen. Als kijker thuis zie je de bui dan al hangen: “Wat?! Hij gaat toch niet zo stom zijn om de enige jongen die bij hem past van zijn erf te bonjouren.”

Uiteraard doet hij dat wel. In de liefde maken we allemaal stupide beslissingen, homo of hetero. “Sorry Roy”, zegt Tristan en hij begint ook te wenen. Natuurlijk doet presentatrice Dina Tersago er nog een schepje bovenop en vraagt ze met puppy-ogen waarom hij het zo moeilijk heeft. Op dat moment wordt het Tristan echt te veel en loopt hij uit beeld: “Dina, stop ermee.”

En wat las ik deze week? Die fatale liefdesscène moest twee keer opgenomen worden, zo getuigde Tristan in de gespecialiseerde pers. “Wij hadden net daarvoor al het afscheid opgenomen, maar toen moest de ploeg om productionele redenen de scène nog eens opnemen. Ik begrijp dat we tv aan het maken zijn, maar ze konden toch niet verwachten dat we ons emotionele afscheid nog eens dunnetjes zouden overdoen terwijl iedereen aan het janken was?”

Natuurlijk verwachtten ze dat, Tristan. Een romantisch muziekje hier, een teder momentje daar... De makers van Boer zkt vrouw (euh man), Blind getrouwd en consorten doen altijd heel erg hun best om een Heel Respectvol Datingprogramma te maken, maar uiteindelijk blijven de kandidaten een speelbal van de ijzeren reality-tv-wet: hoe meer drama, hoe beter die programma’s worden.

Nog in de roddelpers las ik deze week dat Roy intussen een relatie met een medekandidaat is begonnen. Zalig toch? Als de makers van Boer zkt vrouw hem mogen gebruiken, dan mag hij hetzelfde met hen doen. Niet ‘eerste homoboer’ Tristan, maar wel afvaller Roy is de ster van dit seizoen.

De finale van Boer zkt Vrouw, maandag 9 november om 20u40 bij VTM