zonnepanelen
Volledig scherm
PREMIUM
zonnepanelen © Shutterstock

Geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen: wat zijn de gevolgen? En is het nu nog interessant om zonnepanelen te plaatsen?

Wie gedacht had dat hij nog 15 jaar kon genieten van een terugdraaiende teller op zijn energiemeter omdat hij voor eind 2020 zonnepanelen installeerde, mag die illusie opbergen. Het Grondwettelijk Hof heeft die regeling vernietigd. Wat zijn de gevolgen? En wat betekent het voor wie in de toekomst zonnepanelen wil installeren? “Dit is een enorme opdoffer voor meer dan 500.000 Vlamingen.” 

  1. Grondwettelijk Hof: geen terugdraaiende teller voor eigenaars zonnepanelen, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

    Grondwette­lijk Hof: geen terugdraai­en­de teller voor eigenaars zonnepane­len, “morgen bekijken welke opties er nog zijn”

    Het Grondwettelijk Hof heeft de Vlaamse regeling rond de terugdraaiende teller vernietigd, maar niet met terugwerkende kracht. De eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen mogen dus niet tot vijftien jaar gebruik maken van een terugdraaiende teller. Gebruikers mogen wel de voordelen behouden die ze tot op vandaag hebben genoten. “Op basis van de analyse van het vonnis trek ik morgen naar de ministerraad om met mijn collega’s van de Vlaamse regering te bespreken welke opties er nog zijn of niet meer zijn voor de getroffen gezinnen”, reageert Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Ze wijst erop dat een overheid betrouwbaar moet zijn naar de burgers toe. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten in 2019 het licht op groen voor de regeling, hoewel er toen al een negatief advies over was.
  2. “Het begon als kind en het is nooit gestopt. Geen enkele liefde ben ik zo lang trouw gebleven”: 4 Anderlecht-supporters over mogelijke titel
    PREMIUM
    18

    “Het begon als kind en het is nooit gestopt. Geen enkele liefde ben ik zo lang trouw gebleven”: 4 Anderlecht-supporters over mogelijke titel

    Zeven magere jaren lang hebben ze honger geleden en verdriet gehad. Maar als RSCA Anderlecht zondagavond in het Astridpark aartsrivaal Club Brugge verslaat, en Union heeft eerder op de dag punten laten liggen tegen Cercle Brugge, kunnen de supporters van paars-wit weer doen wat ze decennialang hebben gedaan: vieren. Remco Evenepoel, Sven Mary en twee minder bekende supporters blikken nu al vooruit. “Wij zijn verwend geweest.”