Direct naar artikelinhoud
NieuwsZaak-El Kaouakibi

Vennootschap El Kaouakibi factureerde 35.000 euro aan VRT terwijl ze zelf in raad van bestuur zat

Sihame El Kaouakibi.Beeld BELGA

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zat drie jaar in de raad van bestuur van de VRT en factureerde ondertussen met haar vennootschap A Woman’s View. Het ging in totaal om 35.000 euro. Dat is een inbreuk tegen het VRT-charter, waarvoor eerder N-VA’er Rudi De Kerpel opstapte.

Nieuwssite Business AM bracht aan het licht dat deze week op de raad van bestuur van de VRT kritische vragen vielen over Sihame El Kaouakibi en enkele facturen. De VRT bevestigt het nieuws aan De Morgen, die meer informatie kon vernemen. 

Het blijkt te gaan om twee contracten: een van 33.000 euro en een van 2.500. Die kleinere som gaat over een danschoreografie voor Move Tegen Pesten, een Ketnet-campagne. De choreografie van de editie in 2018 is uitgedacht door Sihames broer Youssef El Kaouakibi, zo valt af te leiden uit een Facebook-bericht.

Het contract van 33.000 euro was voor het organiseren van het MNM-event Limburgz Finezt. Daarbij konden jongeren op zondag 26 februari 2017 op de C-Mine-site in Genk deelnemen aan spelletjes en opdrachten om zich bewust te worden van hun eigen verborgen talenten. Het ging om een ruilovereenkomst, wat betekent dat zowel VRT als A Woman’s View prestaties leverden. MNM zond het event namelijk live uit. Er zou dan ook geen effectieve betaling zijn uitgevoerd, volgens El Kaouakibi.

Van januari 2015 tot juni 2018 zetelde El Kaouakibi echter ook in de raad van bestuur van VRT, op voorspraak van toenmalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Tegelijkertijd ook opdrachten uitvoeren is een inbreuk op het VRT-charter dat El Kaouakibi heeft ondertekend. 

Zowel nu als toen schrijft het charter voor dat de functie van bestuurslid onverenigbaar is met “een leidende functie of mandaat” in een “onderneming die aan de VRT diensten levert, leveringen doet of er werken voor uitvoert”. Dat staat ook zo in het Vlaams Mediadecreet. 

Het is exact om deze reden dat de N-VA-afgevaardigde binnen de raad van bestuur van de VRT, Rudi De Kerpel, in oktober opstapte. Hij stond met naam vermeld in een rapport van Audit Vlaanderen, dat ontdekte dat De Kerpel met zijn bedrijven bloemen en herbruikbare bekers leverde aan de VRT. Parlementsleden konden dat rapport inkijken.

Nadien ging VRT aan de slag met de aanbevelingen van Audit Vlaanderen, die zijn overgenomen in de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse overheid en de omroep. Daardoor kwam nu de integriteitsinbreuk van Sihame El Kaouakibi aan het licht. Volgens de VRT heeft de organisatie zich weinig te verwijten.

“Het is aan de bestuurder in kwestie om dit te melden aan de voorzitter van de raad van bestuur”, zegt de VRT-woordvoerder. “Dit is mij nooit gemeld”, bevestigt raadsvoorzitter Luc Van den Brande.

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) drukt zijn bezorgdheid uit over mogelijke deontologische fouten die in het verleden zijn gebeurd. “Het is aan de raad van bestuur en aan de VRT om daarop toe te zien”, zegt Dalle. “We verwachten terecht de hoogste deontologische standaarden van onze openbare omroep, dit geldt des te meer voor zijn bestuurders.”

“Ik heb onvoldoende beseft dat deze ruildeal zonder betaling mogelijk in conflict zou kunnen komen met mijn toenmalig lidmaatschap van de raad van bestuur”, zegt El Kaouakibi in een reactie, waarin ze echter ook bevestigt dat er ook een bedrag is gefactureerd voor de choreografie van Move Tegen Pesten. 

Enkele weken geleden bleek al dat Open Vld een campagnemedewerker van El Kaouakibi bij de verkiezingen in 2019 niet inbracht als verkiezingsuitgave, wat eveneens een wetsovertreding zou zijn.

Werknemers getuigen

Ondertussen laat onderzoekssite Apache twee werknemers van Let’s Go Urban en zeven ex-werknemers van verschillende bedrijfjes van El Kaouakibi anoniem aan het woord. Zij getuigen hoe ze cijfers moesten verdraaien over het aantal jongeren dat Let’s Go Urban bereikte, belangrijk voor subsidies. Apache heeft ook screenshots uit Whatsapp-groepen die tonen dat El Kaouakibi haar personeel inschakelde in haar politieke campagne. De getuigen ergerden zich ook aan de vele camera’s, zowel in het Jacob Jordaenshuis waar onder andere tewerkstellingskantoor WannaWork zat, als in het Urban Center waar Let’s Go Urban zit.

“Op een gegeven moment is er gevraagd of de camera’s uit konden omwille van gesprekken met jongeren”, zegt Sihame El Kaouakibi in een reactie. “Dat is dan ook gebeurd.”

Als de werknemers van WannaWork niet aan voldoende sollicitanten geraakten, werd volgens een getuige bij Apache gevraagd “vrienden en familie op te bellen en aan te spreken om ook te gaan solliciteren op een vacature waar ze helemaal niet geschikt voor waren”. 

“WannaWork is een platform waar bedrijven vacatures op kunnen delen”, reageert El Kaouakibi. “Uiteraard werden die vacatures bij zoveel mogelijk mensen bekendgemaakt en gevraagd te solliciteren. Dat was net de bedoeling van WannaWork, zeker bij mensen uit een specifieke doelgroep.”

De dag nadat advocaat Johan Vande Lanotte de verdediging opnam van El Kaouakibi en de aantijgingen uit de audit bij LGU probeerde te ontkrachten, zit het Vlaams Parlementslid opnieuw in het verweer. Het lijkt niet op te houden. 

“We hebben bij Let’s Go urban en bij de andere ondernemingen veel jonge mensen tewerkgesteld. Sommigen zijn minder tevreden vertrokken. Dat betreuren wij. Dat is bij elke werkgever zo, en bij ons niet anders. Er zijn gelukkig meer positieve verhalen te horen.”