Direct naar artikelinhoud
NieuwsBiologie

Bijzonder fenomeen in VS: biljoenen cicaden komen na 17 jaar weer boven om vier weken lang te paren

Bijzonder fenomeen in VS: biljoenen cicaden komen na 17 jaar weer boven om vier weken lang te paren
Beeld AP

Zeventien jaar zaten ze onder de grond te wachten, maar eerstdaags is het zover. Dan kruipen biljoenen cicaden aan de Oostkust van de Verenigde Staten massaal uit hun schuilplaats voor een vier weken durende orgie, die gepaard gaat met een oorverdovend gezoem. Als ze voldoende eitjes gelegd hebben om het voortbestaan van de soort te verzekeren, sterven de insecten. 

Sommige zangcicaden vergasten ons elke zomer op hun serenades, maar drie soorten bereiden zich op dit moment voor om na 17 jaar voor het eerst weer bovengronds te komen. Ze zijn gekend als de magicicaden, een groep cicadensoorten die voorkomen in Noord-Amerika en die de langst bekende levenscyclus in de insectenwereld hebben.

 Het massa-ontluiken van de cicaden kan nu elk moment gebeuren in het noordoosten van de VS. Op dit moment zitten de cicaden onder de grond te wachten op het signaal om naar buiten te komen. Daarvoor moet het vier dagen lang zo’n 18 graden warm zijn op tien centimeter onder de grond. Zachte regen is meestal het sein waarop de nimfen met miljarden tegelijk naar boven komen. De nieuwssite ScienceAlert spreekt van 1,5 miljoen cicaden per acre - dat zijn ongeveer 370 beestjes per vierkante meter. De beesten komen als larven uit de grond, waarna ze zich met hun sterke voorpoten vasthaken. Daarna barst het exoskelet open en kruipen de volwassen dieren tevoorschijn.

Terwijl de volwassen cicaden in de bomen kruipen, produceren ze één van de luidste geluiden in het dierenrijk. Elke soort maakt een specifiek geluid, zodat de wijfjes op het juiste mannetje afkomen. Na een vier weken durende orgie sterven de insecten massaal uit. Intussen hebben ze hoog in de bomen wel hun eitjes gelegd. Als die uitkomen, vallen de larven naar beneden, waar ze voor 17 jaar in de grond verdwijnen. Waarom de insecten zo’n lange cyclus nodig hebben, is niet helemaal duidelijk.