Belastingexpert Michel Maus.
Volledig scherm
PREMIUM
Belastingexpert Michel Maus. © Jan De Meuleneir/Photo News

Hoe vul je je belastingbrief zo voordelig mogelijk in? Van thuiswerkvergoeding tot tweede verblijf: onze expert over de meest gestelde vragen

Wie krijgt er géén punthoofd van het invullen van zijn belastingaangifte? Of van het nakijken ervan: de door de fiscus vooraf ingevulde gegevens bevatten vaak fouten. Gelukkig staat ook dit jaar onze fiscaal expert Michel Maus je bij. Kan je de kosten voor thuiswerk ook dit jaar inbrengen, nu heel veel mensen tijdens en na corona zijn blijven thuiswerken? En wat met overuren, personen ten laste en jouw tweede verblijf in het buitenland? 

  1. "Kinderloze single betaalt dubbel zoveel belastingen als alleenstaande met twee kinderen": belastingdruk op arbeid blijft schrijnend in België
    PREMIUM

    "Kinderloze single betaalt dubbel zoveel belastin­gen als alleen­staan­de met twee kinderen": belasting­druk op arbeid blijft schrijnend in België

    Naar jaarlijkse gewoonte heeft de OESO donderdag haar rapport over de belastingdruk op arbeid gepubliceerd. Daarin wordt gekeken naar de zogenaamde ‘tax wedge’, de vork tussen aan de ene kant de loonkost voor de werkgever en aan de andere kant het nettoloon van de werknemer. De werkgever moet immers een pak sociale zekerheids- en fiscale bijdragen betalen bovenop dat nettoloon. Daaruit blijkt dat België opnieuw de slechtste van de klas is. “Alleenstaanden zonder kinderen staan al meer dan 20 jaar op de eerste plaats van zwaarst belaste belastingplichtigen”, aldus onze belastingexpert Michel Maus. En ook op andere vlakken scoren we enorm slecht. De fiscaal expert schetst de schrijnende situatie.
  2. Belastingexpert waarschuwt voor fiscale gevolgen van beleggen in bitcoins: "Als je veel transacties uitvoert, zullen je inkomsten beschouwd worden als beroepsinkomen"
    PREMIUM

    Belasting­ex­pert waarschuwt voor fiscale gevolgen van beleggen in bitcoins: "Als je veel transac­ties uitvoert, zullen je inkomsten beschouwd worden als beroepsin­ko­men"

    De handel in virtuele of cryptomunten, waaronder de bitcoin, is hotter dan ooit. Afgelopen jaar ontstond zelfs een fameuze beleggershype. Daardoor is de waarde van bitcoin op een half jaar tijd met 350 procent gestegen en eind februari 2021 is bitcoin voor het eerst uitgestegen boven de waarde van 60.000 dollar, of zo’n kleine 50.000 euro. Maar wat als je zelf in bitcoin gaat beleggen en je na verloop van tijd je virtuele munt met een mooie meerwaarde kan gaan verkopen? Word je dan belast op je winst of niet? Onze fiscaal expert Michel Maus ontwart het fiscale kluwen.