Groot aanbod, lage prijzen: Antwerpen en Mechelen trekken de jongste vastgoedkopers aan

Meer dan 28% van de mensen die vorig jaar in Antwerpen en Mechelen een woning hebben gekocht, is jonger dan 30 jaar. Dat is veel meer dan in andere steden. “Antwerpen is de eerste stad die in de jaren zestig massaal appartementen is gaan bouwen. Die zijn nu oud en dus goedkoper. Daar komen veel jongeren op af”, zegt notaris Bart Van Opstal.

Christof Willocx

LEES OOK. Huizen in provinciesteden alweer duurder geworden: wie kan nog een huis kopen in de stadsrand?

In de meeste steden is ongeveer 23% van de kopers van vastgoed maximaal 30 jaar oud. In Antwerpen en Mechelen is dat meer dan 28%. Dat blijkt uit cijfers van de federatie van de Belgische notarissen. “Antwerpen is een grootstad en heeft daardoor een extra aantrekkingskracht op jonge mensen”, zegt Bart Van Opstal. “Bovendien is er een groot aanbod aan appartementen in Antwerpen, waardoor de gemiddelde prijzen er relatief laag zijn. Een appartement in Antwerpen kost gemiddeld 241.000 euro. In Gent en Leuven kost een appartement bijna 300.000 euro.”

Waarom is de gemiddelde prijs van appartementen in de stad Antwerpen zo laag? “Omdat Antwerpen de eerste stad is die in de jaren zestig massaal appartementen is gaan bouwen”, zegt Bart Van Opstal. “Die zijn nu oud en dus goedkoper. En daar komen veel jongeren op af.”

In Mechelen kost een appartement gemiddeld 280.000 euro. Dat is veel duurder dan in Antwerpen. “Maar dat houdt jongeren niet weg. Want zij kiezen doorgaans een klein appartement dat goedkoper is dan die gemiddelde prijs, omdat ze toch nog geen gezin hebben. Bovendien is Mechelen een zeer goed gelegen stad. Je bent vanuit Mechelen heel snel in Antwerpen en Brussel. Die bereikbaarheid speelt sterk mee.”

Half jaar gezocht

Maziar F. (27), die liever niet met zijn volledige naam in de krant wil, heeft vorige maand een appartement in Antwerpen gekocht. “Ik kom uit Kapelle-op-den-Bos en werk in Brussel”, zegt hij. “Veel van mijn vrienden wonen in de buurt van Mechelen en dus was die stad mijn eerste keuze. Maar ik ontdekte al snel dat het aanbod aan appartementen in Antwerpen veel groter is, en ben dus uiteindelijk daar terechtgekomen. Vanuit Antwerpen heb ik een goede treinverbinding naar Brussel, dus de keuze was snel gemaakt. Ik heb 239.000 euro voor mijn appartement betaald, zonder veel hulp van thuis. Ik heb een goeie functie en heb twee jaar voluit kunnen sparen, dat scheelt.”

Maar een goed appartement in Antwerpen vinden is niet zo eenvoudig. “Ik heb 45 appartementen bezocht, voor ik er een heb gevonden dat ik wilde of kon kopen”, zegt Dylan Beckers (29). “Uiteindelijk heb ik vier keer de vraagprijs geboden en heb ik telkens achter het net gevist, omdat iemand anders nog meer bood. Na een zoektocht van een halfjaar heb ik via immokantoor Dewaele voor 194.500 euro dan toch een eenpersoonsappartement gevonden. Daardoor kan ik blijven wonen in de stad waar ik verliefd op ben.”

Ouderen beconcurreren jongeren

Antwerpen en Mechelen mogen dan vooral jonge kopers hebben. Maar het aandeel jonge kopers daalt er wel, net zoals in andere steden. In Antwerpen is de daling in vier jaar tijd nog beperkt. Maar in Mechelen is ze groter. In 2017 was een kleine 32% van de kopers van vastgoed in Mechelen maximaal 30 jaar oud. In 2021 was dat nog een kleine 29%. In Turnhout is de daling nog spectaculairder: in 2017 was 28% van de kopers een jongere, in 2021 was dat nog 22%.

“Dat komt omdat jongeren steeds meer concurrentie krijgen van vijftigplussers, die vastgoed kopen als belegging”, zegt Bart Van Opstal. “Ze verhuren dat vastgoed dan. Huurgeld brengt meer op dan de rente op een spaarboekje. Mede door die concurrentie van oudere beleggers, blijven de vastgoedprijzen sterk stijgen. In de stad Antwerpen zijn de gemiddelde woningprijzen in een jaar tijd bijvoorbeeld met 8% gestegen.”

In Mechelen is de prijs van huizen ook met 8% gestegen, maar zijn de appartementenprijzen in een jaar tijd met 3% gedaald. Of dat louter toevallig is of het begin van een trend, zullen de cijfers van dit jaar moeten uitwijzen. Vastgoedspecialisten verwachten dat de prijzen dit jaar in het algemeen verder zullen stijgen. Maar die stijging zal volgens hen minder groot zijn, en meer in lijn liggen met de inflatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER