Videospeler inladen...

Oekraïense president Zelenski over vredesgesprekken: "Geloof niet in resultaat, maar laten we proberen"

De Oekraïense president Volodimir Zelenski gelooft niet dat de vredesgesprekken met Rusland tot een oplossing zullen leiden. Dat heeft hij duidelijk gemaakt in een videoboodschap die verspreid werd via sociale media. "Ik geloof niet in een resultaat, maar laten we proberen", zei hij.

Het startschot zou gegeven zijn voor vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Of deze al officieel begonnen, nog steeds bezig of ondertussen afgelopen zijn, is niet duidelijk. Vast staat dat Russische en Oekraïense delegaties in de loop van de dag aangekomen zijn aan de rivier Pripjat, vlakbij de grensovergang tussen Wit-Rusland en Oekraïne. 

De Oekraïense president Zelenski had het voorstel van de Russen om in Wit-Rusland te onderhandelen eerst afgewezen. Hij beschouwt Wit-Rusland namelijk niet als neutraal, omdat het land zijn grens heeft opengesteld voor de Russische troepen. Uiteindelijk stemde Zelenski dan toch in met vredesonderhandelingen, maar pas nadat hij tijdens een telefoongesprek veiligheidsgaranties gekregen zou hebben van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. 

Ik geloof niet in een resultaat, maar laten we het proberen

Volodimir Zelenski, president Oekraïne

Nochtans maakt Zelenski in een videoboodschap nu duidelijk dat hij niet gelooft dat die vredesgesprekken veel zoden aan de dijk zullen brengen. "Ik zeg de dingen altijd zoals ze zijn: ik geloof niet in een resultaat, maar laten we het proberen", klinkt het. Zelenski voegt daaraan toe dat hij niet wil dat de Oekraïeners zouden denken dat hij "niet geprobeerd heeft om de oorlog te stoppen toen daar een kans toe was, hoe klein ook."

Bekijk hier de videoboodschap van Zelenski:

Videospeler inladen...

"Het is mijn taak als president om het land te beschermen", zegt Zelenski ook nog. "De afgelopen, harde dagen hebben getoond hoe we dat aan het doen zijn." De president benadrukte dat Oekraïne haar grondgebied en grenzen zal blijven verdedigen. "Ons doel is territoriale integriteit", aldus Zelenski. "Dat gaat over de onvoorwaardelijke bescherming van onze nationale soevereiniteit."

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Kuleba, lijkt overigens ook weinig te geloven in de vredesonderhandelingen met Rusland. Volgens hem heeft Rusland de deur naar onderhandelen enkel opengezet omdat "de blitzkrieg is mislukt".

Meest gelezen