Tessenderlo Group dient aangepaste vergunningsaanvraag voor gascentrale in Tessenderlo in

Tessenderlo Group heeft opnieuw een vergunningsaanvraag ingediend bij  het Vlaamse Gewest voor de bouw van een nieuwe stoom- en gasturbinecentrale van 900 MW  in Tessenderlo. Dat meldt de groep in een persbericht.

Medio oktober vorig jaar weigerde Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) de aanvraag voor een gasgestookte elektriciteitscentrale van 900 megawatt in Tessenderlo. 

Demir voerde drie redenen aan. Een eerste is dat de nieuwe gascentrale naast een al bestaande centrale komt met een vermogen van 400 megawatt. 

Volgens Demir werden in het project-milieueffectenrapport voor de nieuwe centrale de cumulatieve effecten van beide installaties samen niet onderzocht. Ook bleek uit de watertoets dat de installatie bedrijfsafvalwater zou lozen in het Albertkanaal. Tot slot meent Demir dat de beoordeling van de stikstofuitstoot niet correct gebeurde. 

"Bijgestuurd"

Met het oog op toekomstige veilingen heeft Tessenderlo Group zijn eerder ingediende project - met een  investering van ongeveer 500 miljoen euro - "bijgestuurd om zo tegemoet te komen aan de argumenten  die aangehaald werden om de vorige vergunningsaanvraag te weigeren", aldus het bedrijf. 

Op basis van de bestaande beschikbare productiecapaciteit en de verwachte evolutie van de  elektriciteitsvraag in België, blijft de groep de nood zien aan hoogtechnologische, stuurbare capaciteit  in de energietransitie, besluit de mededeling.

Meest gelezen