Het uitgemergelde dier verblijft momenteel bij het opvangcentrum in Heusden-Zolder. © Vogel- En Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Heistse politie legt beslag op uitgemergelde ruin: “Afwachten of dier het gaat halen”

Heist-op-den-Berg -

De politie van Heist-op-den-Berg nam deze week een uitgemergeld paard in beslag. Het dier verblijft sinds woensdag in het Vogel- En Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. Of de ruin de ernstige staat van ondervoeding gaat overleven, is voorlopig nog niet duidelijk. Een dierenarts moet de verwaarlozing nu vaststellen. De eigenaar gaat nog verhoord worden.

Kristof Van Rompaey

De Heistse politie kreeg eerder deze week een anonieme melding binnen over een mogelijk geval van dierenverwaarlozing. “Onze cel dierenwelzijn deed meteen nazicht”, zegt politiewoordvoerder Jana De Roover. “Na wat onderzoek gingen ze uiteindelijk over tot een bestuurlijke inbeslagname van het dier. Het werd overgebracht naar het opvangcentrum in Heusden-Zolder. Het onderzoek loopt nu. Een dierenarts gaat onder meer nog een verslag opmaken waarin moet vastgesteld worden of er daadwerkelijk sprake is van verwaarlozing.”

Extreem geval

“Het dier was cachectisch, zoals dat met een wetenschappelijk term heet”, zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. “In mensentaal: vel over been. Er is geen spiermassa meer aanwezig door een langdurig tekort aan voeding. We komen dit helaas vaker tegen bij in beslag genomen dieren, maar dit is toch wel een extreem geval. Dierenartsen gebruiken een body condition scale om de gezondheidstoestand van een dier in te schatten. Hier kunnen we spreken over een 1 op 5. Met andere woorden, het beestje schuilt dicht bij de dood.”

”We komen dit helaas vaker tegen bij in beslag genomen dieren, maar dit is toch wel een extreem geval”, stelt Rudi Oyen. © Vogel- En Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Een dierenarts moet de exacte leeftijd nog bepalen, maar volgens Oyen is de ruin nog vrij jong. “Voor een prognose is het nog te vroeg”, stelt hij. “Het is koffiedik kijken of het dier dit gaat overleven. Het komt erop neer de darmflora en de spijsvertering voorzichtig weer op gang proberen te brengen. Mocht je het dier nu volop laten eten, zou het zich gewoonweg dood eten. Als er verbetering mogelijk is, dan spreken we hier sowieso over een proces van maanden. Dan hebben we het nog niet eens over een prima conditie.”

Eerst bezinnen

Over de omstandigheden waarin het dier werd aangetroffen, mag en kan Oyen niks kwijt. “Als verzorgers is het onze taak om beestjes er bovenop te krijgen en verbetering te brengen in hun levenskwaliteit. Hopelijk slagen we er ook in om hen een mooiere toekomst te geven. Ik blijf eeuwig hameren op het credo ‘bezint eer ge begint’. Momenteel zitten we hier met zo’n 300 ‘Covid-konijnen’. Mensen schaften ze onbezonnen aan tijdens de pandemie. Voor wie paarden in huis haalt, geldt hetzelfde. Zo’n dier vraagt een enorm engagement. Na de aankoop blijven de kosten ook gewoon lopen. Velen mispakken zich daaraan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER