Videospeler inladen...

Oekraïne bombardeert belangrijke brug voor Russische bevoorrading in Cherson

In Cherson, in het zuiden van Oekraïne, hebben Oekraïense troepen de Antonovski-brug gedeeltelijk weggevaagd. Dat bevestigen zowel Russische als Oekraïense bronnen. De brug is strategisch gelegen en het is de laatste brug die Cherson verbindt met de andere door Rusland bezette regio's in het zuiden van Oekraïne en de Krim. Rusland bagatelliseert de schade.

Oekraïense bombardementen hebben een belangrijke brug in Cherson, in het zuiden van Oekraïne, gedeeltelijk verwoest. Dat hebben de Russische bezetters, die de stad in handen hebben, laten weten.

Het gaat om de Antonovski-brug, in een voorwijk van Cherson. Die brug is strategisch en belangrijk voor de bevoorrading van de Russische troepen. Het is de enige brug die de stad nog verbindt met de zuidelijke oever van de rivier Dnjepr. Voor Rusland is de brug belangrijk omdat ze Cherson verbindt met de andere door Rusland bezette regio's in het zuiden van Oekraïne en met het door Rusland geannexeerde schiereiland De Krim.

Bekijk hier de schade aan de brug in Cherson:

Videospeler inladen...

Volgens een Oekraïense vertegenwoordiger is de schade aan de brug "aanzienlijk" en zou dat problemen opleveren voor de Russische troepen. "Je kan niet aan de realiteit ontsnappen: de bezetters zullen moeten leren om over de Dnipro te zwemmen", zegt de raadgever van de Oekraïense president Zelenski, Michailo Podoljak.

Volgens een woordvoerder van de Oekraïense troepen bij Cherson was de aanval op de brug "delicaat en chirurgisch", en bedoeld om vijandige troepen te demoraliseren. Oekraïne is sinds enkele weken bezig aan een tegenoffensief in de stad, dat al tot de herovering van terrein geleid heeft. 

Het hoofd van het door Rusland gesteunde bestuur in Cherson, Kirill Stremooesov, bagatelliseert de schade daarentegen. "Het zal geen enkele invloed hebben op de uitkomst van de gevechten", zo klinkt het. Volgens hem zal het Russische leger pontons en militaire bruggen aanleggen om de rivier over te steken.

Volgens de Russische autoriteiten ter plaatse is de aanval op de brug dan ook alleen maar een extra last voor burgers. "Nu is de brug afgesloten voor het verkeer, wat het leven van de bevolking van Cherson alleen maar een beetje moeilijker heeft gemaakt."  

Meest gelezen