VS waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Iran en Rusland: "Ze willen samen kamikazedrones ontwikkelen"

De militaire samenwerking tussen Rusland en Iran is uitgegroeid tot een volwaardig partnerschap. Dat heeft woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de Verenigde Staten John Kirby gezegd. Volgens verschillende rapporten zouden de twee landen overwegen om samen "kamikazedrones" te produceren. "Iran is de belangrijkste militaire leverancier van Rusland geworden", aldus Kirby.

Dat Rusland en Iran op militair gebied samenwerken, is geen groot geheim. Al heeft Iran de samenwerking met Rusland wel lang ontkend. Tot begin november. 

Toen bevestigde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dat Iran wel degelijk militaire drones had geleverd aan Rusland, al gebeurde die levering naar eigen zeggen lang voor de Russische invasie van Oekraïne. 

Sinds de start van de oorlog zou Iran dus geen nieuwe drones meer geleverd hebben aan Rusland. De Verenigde Staten hebben altijd gezegd dat dat niet klopt. Rapporten zouden aantonen dat de levering van de drones in augustus heeft plaatsgevonden. Toch meent de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de Verenigde Staten John Kirby dat de samenwerking tussen Iran en Rusland verder uitbreidt. Beide landen zouden plannen hebben om in de toekomst samen kamikazedrones te produceren.

Wat zijn kamikazedrones?

Kamikazedrones zijn militaire drones die door Rusland worden ingezet in het conflict met Oekraïne. Het woord "kamikaze" verwijst naar de Japanse piloten die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met hun vliegtuigen op vijandelijke schepen stortten. Die zelfmoordpiloten werden kamikazepiloten genoemd. "Kamikazedrones" zijn dus een modernere versie van die zelfmoordpiloten. Ook deze drones vliegen zich te pletter tegen Oekraïense gronddoelwitten. Tegenwoordig komen de piloten van de toestellen niet meer om, want de drones zijn onbemand. De schade daarentegen is minstens even groot.


De drones worden geladen met explosieven en ontploffen bij impact. Het bereik van zo een drone is ongeveer 250 kilometer. Dat maakt van de drones een uiterst effectief wapen. Ze kunnen ook gelanceerd worden vanop de achterkant van een vrachtwagen. Die flexibiliteit maakt de onbemande toestellen extra interessant. Daarnaast zijn ze relatief goedkoop in aankoop. 

Foto: AP

Een volwaardig partnerschap

Volgens Kirby evolueert de samenwerking tussen Iran en Rusland nu tot een volwaardig militair partnerschap. "Rusland wil graag samenwerken met Iran op gebied van wapenontwikkeling en training", voegde hij daar aan toe. "De drones worden gebruikt om de energie-infrastructuur van Oekraïne onder vuur te nemen. Daardoor zitten miljoenen inwoners zonder stroom, warmte en stromend water. Vandaag sterven heel wat mensen in Oekraïne door de acties van Iran."

"Doordat ook Rusland nu een ongezien niveau van militaire en technische steun biedt aan Iran, merken we dat de relatie tussen de landen zich dus ontwikkelt tot een volwaardig partnerschap", zei hij. De militaire samenwerking tussen de twee landen zou zich niet beperken tot drones. Ook helikopters, gevechtsvliegtuigen en luchtverdediging maken deel uit van de overeenkomst.

BEKIJK - Beelden van een Iraanse "kamikazedrone" die nu gebruikt wordt door Rusland in Oekraïne:

Videospeler inladen...

Waarom wendt Rusland zich tot Iran?

Het is enigszins opvallend dat Rusland zich tot Iran wendt voor de aankoop van die drones. Je zou verwachten dat een land als Rusland met een uitgebreid leger die zelf heeft. Het feit dat Rusland die moet aankopen, toont aan dat er een nijpend tekort is aan militair materieel. Dat zei de woordvoerder van de Oekraïense luchtmacht Yurii Ihnat op 5 oktober. Het Russisch leger zou zelfs luchtartillerie inzetten om gronddoelwitten te raken. Doordat het Russische kruisrakettenarsenaal uitgeput geraakt en Moskou een gebrek heeft aan technologie, wendt het land zich nu tot Iran. 

De positie van Iran binnen de internationale gemeenschap is echter niet erg hoog aangeschreven. Dat Moskou nu met Teheran moet samenwerken, toont aan hoe geïsoleerd Rusland is geraakt. Dat bleek al eerder toen de minister van Buitenlandse Zaken tijdens de VN-veiligheidsraad op 23 september het hard te verduren kreeg. De samenwerking met Iran gaat echter ook verder dan enkel militair materieel. Zo zou Rusland binnenkort ook gas naar het land exporteren. Eerder schreef de New York Times ook al dat Rusland voor miljoenen aan raketten en granaten zou kopen van Noord-Korea. 

Meest gelezen