©  JVDP, RR

OVERZICHT. Woelige oudejaarsnacht in Antwerpen en Mechelen: hulpdiensten bestookt met vuurwerk, brandstichtingen en relletjes

Antwerpen, Mechelen -

In Antwerpen en Mechelen is de oudejaarsnacht bijzonder onrustig verlopen. De politie arresteerde tientallen feestvierders wegens vandalisme, brandstichting of openbare dronkenschap. De brandweer en de politie werden in Antwerpen en Mechelen bekogeld met vuurwerkbommen of beschoten met vuurpijlen.

Joris van der Aa

LEES OOK. Ondanks woelige oudejaarsnacht ook veel blije kijklustigen tijdens vuurwerk

Als gevolg van de pandemie werd nieuwjaar de voorbije edities eerder bescheiden gevierd, maar dit jaar was de ‘knaldrang’ zo groot dat alle remmen los gingen. De kaaien in Antwerpen werden overspoeld door feestvierders, die naar het vuurwerk op de Schelde kwamen kijken. De stad Antwerpen schat het aantal bezoekers van het vuurwerk op 140.000, op basis van metingen van het aantal gsm-toestellen dat op de Scheldekaaien was aangemeld op de netwerken.

LEES OOK. Bart De Wever beleeft oud op nieuw vanuit de commandowagen: “Zo’n mensenmassa beheersen is moeilijk en onvoorspelbaar”

Man in levensgevaar

Het was zo druk dat de politie af en toe moest ingrijpen om de massa mensen beter te verdelen over de Scheldekaaien. Ter hoogte van het Noorderterras was het gevaarlijk druk, waardoor sommigen halsbrekende toeren uithaalden om een goed plekje te veroveren. Zo klom één bezoeker aan het Steenplein op het dak van de oude cruiseterminal, maar de man zakte door het dak en stortte enkele meters naar beneden. De man raakte zwaargewond, maar het kostte de ziekenwagen grote moeite om zich door de mensenzee een weg naar het slachtoffer te banen. Hij werd uiteindelijk in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis.

Ambulances aan het Noorderterras. ©  RR

De politie moest later in de nacht ook tussenkomen bij vechtpartijen tussen groepen feestvierders op het Astridplein en de omgeving van de Sint-Bernardsesteenweg op het Kiel.

Ondanks het verbod op het bezit en het afsteken van vuurwerk, werd er overal in de stad vuurwerk de lucht in geschoten. Dat had tot gevolg dat de brandweerdiensten her en der branden moesten gaan blussen. Vuilnisbakken, hagen, fietsen en een boom vatten vuur in districten Berchem, Deurne en Borgerhout.

In Ekeren staken jongeren enkele fietsen en een gevandaliseerde auto in brand. De brandweerdiensten die ter plaatse kwamen, werden vervolgens aangevallen door jongeren die hen onder vuur namen met vuurpijlen of knalvuurwerk.

In Ekeren werd deze auto in brand gestoken. ©  RR

In de Seefhoek in Antwerpen-Noord moest de politie de brandweerdiensten begeleiden en beschermen tijdens hun werkzaamheden. In de omgeving van de Veldstraat ontstonden kleine opstootjes tussen onruststokers en de politie. Die schakelde een waterkanon in om groepen onruststokers uit elkaar te drijven.

LEES OOK. Janine Bischops beleeft onrustige nacht in de Seefhoek: “Mijn kater sprong overal op van schrik en zelf was ik ook bang”

Het waterkanon in de Seefhoek. ©  RR

Resem processen-verbaal

In de Kempen was het relatief rustig, maar in Mechelen en Willebroek beleefden de politie en de brandweer een zware nacht. Aan de Leuvensesteenweg in Mechelen waren er verschillende ernstige branden, wellicht veroorzaakt door illegaal vuurwerk. De dienstdoende officier van de zone Rivierenland beschreef de Leuvensesteenweg als een oorlogszone. Feestvierders beschoten de brandweer met vuurpijlen, waardoor de politie moest tussenkomen om de brandweerlieden te beschermen.

LEES OOK. Feestvierders beschieten brandweer met vuurwerk: “Het leek wel een oorlogszone”

De brandende haag aan transportbedrijf Ambrogio. ©  RR

Gelijkaardige taferelen in Willebroek, waar onruststokers jerrycans met benzine in het struikgewas hadden gezet en in brand gestoken. Toen de hulpverleners ter plaatse kwamen om de branden te blussen, werden ze bekogeld met bommetjes en vlogen de vuurpijlen hen om de oren.

De politiezone Rivierenland kreeg op oudejaarsavond meer dan 200 oproepen wegens overlast van illegaal vuurwerk en ander nachtlawaai. De politie stelde vijftien processen-verbaal op.

Een grote berg afval van vuurwerk op de Leuvensesteenweg. ©  SVH

In Antwerpen ging het er nog wat heftiger aan toe. In één nacht voerde de politie 39 bestuurlijke arrestaties uit. Veertien onruststokers werden zelfs gerechtelijk gearresteerd. Behalve openbare dronkenschap en inbreuken op het vuurwerkverbod, kreeg de politie vooral af te rekenen met vechtpartijen, vernielingen en geweldplegingen tegen de politie.

“Bij verschillende tussenkomsten liepen politievoertuigen schade op”, zegt Antwerps politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Meestal omwille van projectielen zoals stenen of vuurwerk, die naar de politie werden gegooid. Op sommige plekken werd ook vuurwerk horizontaal afschoten. Wij mogen heel blij zijn dat er niemand van onze collega’s gewond is geraakt.”

Drukte in ziekenhuizen

De knaldrang van feestend Antwerpen liet zich ook voelen in de ziekenhuizen. De drie spoedafdelingen van ziekenhuisnetwerk ZNA hebben elf mensen behandeld die zich verwond hadden aan vuurwerk. Eén persoon verkeert in levensgevaar en ligt op intensieve zorgen.

Feestvierders op de Scheldekaaien. ©  Jan Van der Perre

Op de drie spoeddiensten passeerden tussen middernacht en 8 uur ’s ochtends meer dan honderd patiënten, een aantal dat binnen de verwachtingen lag. Naast de vuurwerkongevallen kregen de ziekenhuizen heel wat mensen binnen die te diep in het glas hadden gekeken. “Op ZNA Stuivenberg waren dat er 25, dat is drie keer meer dan tijdens andere weekendnachten”, aldus woordvoerder Tom Van de Vreken. “Ook verwondingen met glasscherven gebeuren vaker op Nieuwjaar.” Volgens ZNA zijn er ook opvallend veel patiënten met griepklachten.

LEES OOK. Spoeddiensten ZNA krijgen 11 patiënten binnen met letsels door vuurwerk

Hoewel de oudejaarsnacht in Antwerpen en Mechelen woelig verliep, viel de situatie in het niets bij de overgang van oud naar nieuw in Brussel. In de hoofdstad moest de politie meer dan 700 keer uitrukken en dat leidde tot 160 arrestaties. Bij de onlusten in Brussel gingen 30 wagens in vlammen op en werden politie en brandweer herhaaldelijk bestookt met vuurpijlen. Een Brusselse agent brak ook twee ruggenwervels na een duw van een relschopper.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen