Kindje Jezus ligt sinds maandagavond opnieuw tussen Jozef en Maria in de Duffelse kerststal. © Theo Derkinderen

Gestolen beeld van Jezus teruggebracht naar kerk: “Dief heeft berouw gekregen, want hij heeft ook geld achtergelaten”

Duffel -

Het beeldje van Jezus dat eind vorige week werd gestolen uit de kerststal in Duffel is weer terecht. Amper enkele uren nadat onder meer onze krant aandacht besteedde aan de opvallende diefstal, is de vermoedelijke dief naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Wil gestapt en heeft hij of zij het beeldje er in alle discretie achtergelaten. Kindje Jezus was overigens nog volledig intact. Bovendien werd er een geldbriefje neergelegd.

Theo Derkinderen

LEES OOK. Beeldje van kindje Jezus uit Duffelse kerststal verdwenen: “Hopelijk vinden we het beeldje onbeschadigd terug”

Pastoor Jan De Kinder kreeg maandagnamiddag een telefoontje van een van zijn parochianen. “Ze vertelde me dat iemand het beeldje van Jezus in de kerk had achtergelaten. Ik kon het amper geloven en ben meteen naar de kerk gegaan. En het klopte: op een tafel naast het altaar lag kindje Jezus, met ernaast een geldbriefje”, vertelt de pastoor. “Wie het beeldje heeft teruggebracht, weet ik niet. Maar het is enkele uren na het verschijnen van de artikels over de diefstal gebeurd. Dat er ook geld bijlag, doet het vermoeden rijzen dat de dief berouw heeft gekregen van zijn of haar daden. Of dat de persoon in kwestie het moest doen van zijn of haar ouders.”

Maandagmiddag nog deed pastoor Jan een oproep om het gestolen beeldje terug te brengen. Enkele uren later was het zover. © Theo Derkinderen

Onmiddellijk na het aantreffen van het beeldje, legde pastoor Jan kindje Jezus terug in de kerststal. “Daar hoort hij thuis. Tussen Jozef en Maria”, glundert Jan. “Ik had het echt niet verwacht dat we het beeldje nog zouden terugzien. Het is eigenlijk een klein wonder dat het hier dan plots in de kerk lag. Ik snap ook niet waarom het is meegenomen door de dader.”

Vijf dagen

Het beeldje werd vorige week woensdagnacht gestolen, toen het amper vier dagen in de kerststal had gelegen. De dader was over de omheining van het kerststalletje geklommen en had het beeld weggenomen. Amper vijf dagen na de diefstal is het plaasteren beeldje nu dus opnieuw opgedoken en ligt het waar het moet liggen.

Het artikel over de diefstal werd in de loop van maandag door heel wat mensen gedeeld op hun sociale media. Verschillende Duffelaars lieten duidelijk blijken dat ze niet opgezet waren met de diefstal. Al die aandacht en negatieve reacties heeft de dader er meer dan waarschijnlijk toe aangezet om het beeld terug te bezorgen.

“Ik ben opgelucht dat het beeldje volledig intact is. De dader had het evengoed in de Nete kunnen gooien of op de straatstenen kunnen kapotslaan. Dat is gelukkig niet gebeurd. Deze keer toch niet, want in het verleden hebben vandalen ons kindje Jezus wel al enkele malen beschadigd en zelfs onthoofd. Maar goed, Jezus is terug. Dat is het allerbelangrijkste.”

De kerststal aan de kapel blijft nog tot en met maandag staan. Volgende week dinsdag wordt de stal door vrijwilligers van de parochie afgebroken en opgeborgen tot volgend jaar. Wie verantwoordelijk is voor de diefstal en voor het terugbezorgen van het beeld, dat blijft voorlopig een open vraag.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen