De Witte Mol hoopt kinderdagverblijf Meneer Miel in november 2024 klaar te hebben.© rr

De Witte Mol bouwt inclusief kinderdagverblijf op Galbergen: “Inspelen op stijgende behoefte aan opvang”

Mol -

Het schepencollege van Mol geeft een vergunning aan De Witte Mol om het inclusief kinderdagverblijf ‘Meneer Miel’ te realiseren op site Galbergen in Mol-Sluis. Het toekomstige kinderdagverblijf richt zich zowel op kinderen met als zonder beperking. In een eerste fase zijn er 16 plaatsen toegezegd, maar de totale capaciteit bedraagt 36 plaatsen.

TOMMY MAES

De Witte Mol is een zorginstelling voor zowel meerderjarige als minderjarige mensen met een verstandelijke beperking of een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH). Op de site op de Galbergen in Mol-Sluis wil de instelling een nieuw inclusief kinderdagverblijf bouwen met de naam ‘Meneer Miel’. De nieuwbouw krijgt een stek vlak bij het gebouw van leefgroep De Zandsluis, ter hoogte van de straat Sluis.

“Het kinderdagverblijf richt zich zowel op baby’s en peuters met een normale ontwikkeling als baby’s en peuters met een ontwikkelingsachterstand of een vermoedelijke beperking”, zegt An Konings, directrice van De Witte Mol. “In totaal biedt ‘Meneer Miel’ ruimte voor twee leefgroepen van elk 18 plaatsen, samen dus 36. In een eerste fase heeft het Vlaams Agentschap Opgroeien 16 plaatsen toegezegd, maar we houden met de bouw van het kinderdagverblijf rekening met de mogelijkheid dat het aantal nog kan groeien. We willen inspelen op de stijgende behoefte aan kinderopvangplaatsen in Mol.”

Een simulatiebeeld van de binnenkant.© rr

Eind dit jaar liep een openbaar onderzoek naar de uitbreidingsplannen. Dat leverde slechts één bezwaarschrift op. Het college van burgemeester en schepenen van Mol levert daarom een vergunning af voor de realisatie van het kinderdagverblijf. De zone waar het kinderdagverblijf wordt gebouwd, is op het gewestplan aangeduid voor gemeenschapsvoorzieningen.

“Voor de bouw van het kinderdagverblijf moeten we een aantal bomen verwijderen, maar in samenspraak met Agentschap Natuur & Bos blijft dat beperkt”, vertelt An Konings. “Ook werden de bouwplannen uitgewerkt met behoud van een maximaal groen karakter zodat de site aansluit op de aanpalende Galbergen.”

© rr

Aparte in- en uitrit

Het toekomstige kinderdagverblijf bestaat uit twee leefgroepen van elk 18 opvangplaatsen. Ook vakantieopvang is op deze locatie mogelijk. Daarnaast omvat het gebouw een aantal vergaderlokalen en kantoren. Het kinderdagverblijf krijgt een eigen in- en uitrit naar de straat Sluis, zodat het verkeersluwe karakter van De Witte Mol gevrijwaard blijft. Ook wordt er een parking aangelegd met 11 plaatsen.

“Nu de vergunning is toegekend, zetten we een verdere stap richting realisatie van het kinderdagverblijf”, zegt An Konings. “We willen in oktober dit jaar starten met de bouwwerken. Als alles goed verloopt is het nieuwe kinderdagverblijf klaar in november 2024.”

De plannen in het roze.© rr

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER