© rawpixel.com

Gent verdubbelt toeristentaks voor overnachting in vakantiehuis of -appartement: "We willen het toerisme leefbaar houden”"

De stad Gent voert vanaf volgend jaar een nieuwe toeristentaks in. Nu betaalt elke bezoeker 3 euro voor een overnachting. Dat tarief verdubbelt voor een verblijf in een vakantiewoning, zoals een AirBnB. Gent heeft daar de hoogste taks van heel Vlaanderen. Met de aanpassing wil Gent voorkomen dat er nog meer gewone huizen of appartementen verhuurd worden aan toeristen. De tarieven voor de andere logeeropties worden een klein beetje hoger. De toeristentaks moet de stad ruim 1 miljoen extra opleveren. 

Gent heeft de logiesbelasting, of de toeristentaks, aangepast. Vanaf volgend jaar gelden er andere tarieven. Uitbaters betalen nu per nacht een eenheidstarief van 3 euro per bezoeker. Dat tarief wordt variabel: hotels en B&B’s betalen iets meer (3,5 euro), voor vakantiewoningen en -appartementen verdubbelt de taks naar 6 euro. Dat is het hoogste tarief van heel Vlaanderen, enkel Oostende komt in de buurt. 

Leefbaar toerisme

Voor het eerst moeten ook hostels en campings een heffing per overnachting betalen (1,5 euro). De maatregel kadert in de budgetbesprekingen en moet de stad ruim 1 miljoen euro extra opleveren. Het is de stad echter niet enkel om meer centen te doen, benadrukt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). “We willen met deze aanpassing de leefbaarheid in de stad verhogen. Ook in Gent zijn er goede, kwalitatieve woningen die verhuurd worden aan toeristen. We willen dat ontraden. Er werd eerder al een vakantiewoningstop afgekondigd, nu gaan we nog een stap verder.” Onder meer huurplatformen, zoals AirBnB, zorgen ook in vele andere Europese steden voor een grote druk op de woningmarkt. 

Andere aanpassingen

De stad hoopt vooral dat toeristen de bestaande hotels en B&B’s opzoeken. “Het is een bewuste keuze om het tarief daar maar licht te verhogen naar 3,5 euro”, verklaart Van Braeckevelt. Gent voorziet ook een vrijstelling voor jongeren, minderjarigen moeten nergens een toeristentaks betalen. 

De hotelsector reageert tevreden op de beslissing. "Het is goed dat de stad de overlast en de wildgroei aan kamers aanpakt. We hopen met deze verhoging voor vakantiewoningen dat uitbaters ook de stap zetten naar professionalisering om een erkende B&B te worden. Nu opereren veel verhuurders nog in een schemerzone, het is goed dat de heffing daar omhoog gaat", zegt voorzitter Rudy De Wit. 

Hoe zit het in de rest van Vlaanderen?

Gent rekent nu de hoogste toeristentaks aan voor vakantiewoningen van heel Vlaanderen. Enkel Oostende komt in de buurt, daar betalen toeristen per nacht 5 euro. In Brugge bedraagt de toeristentaks 3,75 euro, in Brussel 3 euro. Antwerpen heeft een uniforme taks voor alle soorten verblijven, dus ook voor vakantiewoningen. Daar betaalt een toerist 2,8 euro per nacht. 

Aan de kust heffen alle gemeenten toeristentaks, de tarieven variëren. Knokke ging recent als laatste overstag. Daar pakken ze het wel anders aan. Sinds eind januari betaalt een uitbater per jaar en per kamer 125 euro. 

Meest gelezen