Direct naar artikelinhoud
NieuwsKinderopvang

Baby die schedelfractuur opliep bij onthaalmoeder in Kessel-Lo is overleden

Maandag raakte een baby levensgevaarlijk gewond bij een onthaalouder in Kessel-Lo.Beeld Vertommen

De baby van zes maanden die bij een onthaalmoeder in Kessel-Lo zware verwondingen opliep, is donderdag overleden. Dat wordt bevestigd door het Leuvense parket. Het parket heeft intussen een gerechtelijk onderzoek geopend wegens opzettelijke slagen en verwondingen, nadat bleek dat de verklaringen van de onthaalmoeder volgens de wetsarts niet compatibel waren met de verwondingen van het meisje.

en

Het incident gebeurde maandag omstreeks 10.30 uur. Volgens de verklaringen van de onthaalmoeder (33) viel het kindje uit haar armen op een verzorgingstafel. Het meisje werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar een hersenbloeding en een schedelfractuur werden vastgesteld. De baby verbleef sinds de feiten in het ziekenhuis, waar ze donderdag overleed.

Omwille van de ernst van de feiten werd een wetsdokter aangesteld door het parket. Volgens zijn bevindingen was de verklaring van de onthaalmoeder “niet compatibel met de verwondingen die het meisje opliep”.

Het parket van Leuven opende daarop een gerechtelijk onderzoek wegens opzettelijke slagen en verwondingen. De onthaalmoeder werd woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter, waar zij opnieuw haar verklaring bevestigde. De onthaalmoeder werd in voorlopige vrijheid gesteld, maar moet enkele voorwaarden naleven.

De onthaalmoeder werd tijdelijk geschorst. Die beslissing werd intern bij het Agentschap Opgroeien dinsdagmiddag al genomen, klonk het. Het Agentschap zou zich ook benadeelde partij stellen in het onderzoek van het parket, zodat het inzage in het dossier kan krijgen.

De ouders van de kinderen die bij de onthaalmoeder werden opgevangen, zijn woensdag op de hoogte gebracht. Op het moment van het incident waren nog twee andere kindjes aanwezig. In totaal vangt de onthaalmoeder vijf kinderen op. Er zitten nog twee extra kinderen in de opstartende fase. Voor deze zeven kinderen zoekt Zorg Leuven, waaronder de onthaalmoeder opereert, een noodopvangplaats.