© DBA

Aantal meldingen overschrijdend gedrag aan UAntwerpen stijgt: “We zijn bezig met een cultuuromslag”

Het aantal aangegeven gevallen van pesterijen, ongewenst seksueel gedrag en fysiek en verbaal geweld aan de Universiteit Antwerpen is in een jaar tijd gestegen van 12 naar 36.

Kris Vanmarsenille

Woordvoerder Peter De Meyer ziet verschillende mogelijke redenen voor de stijging. Om te beginnen kwamen professoren en studenten in 2020, en ook nog in 2021 veel minder naar de universiteit wegens corona. Minder contact leidde automatisch tot minder conflicten. Maar ook de toegenomen aandacht voor ongewenst gedrag in de media draagt er volgens hem toe bij dat er sneller melding wordt gemaakt, niet alleen door studenten, maar ook door personeel en professoren.

“Onze universiteit werkt ook aan een cultuuromslag”, zegt De Meyer. “De rector maakt het probleem bespreekbaar, we bieden opleidingen voor leidinggevenden aan over hoe omgaan met hiërarchie en conflicten en we hebben ons aanmeldingssysteem aangepast.”

De grote toename van het aantal gevallen is natuurlijk zorgelijk, maar De Meyer vindt de stijging niet onlogisch. “We durven hopen dat dit niet meteen aanwijst dat er meer gevallen zijn, maar vooral meer meldingen. En dat zou betekenen dat ons systeem werkt. Uiteraard moet het aantal meldingen de volgende jaren opnieuw dalen.”

Maar wat gebeurt er met de klachten? De Meyer: “We hebben het voorbije jaar geen enkele officiële klacht gehad. Niemand is naar politie of gerecht gestapt. Als het niet om de zwaarste feiten gaat, proberen onze vertrouwenspersonen altijd eerst zelf te bemiddelen. Verzoening is het codewoord. Bij ernstige gevallen bekijken we de aanpak samen met Mensura. We proberen altijd snel en discreet te werk te gaan.”

Naar aanleiding van enkele stuitende gevallen van machtsmisbruik aan andere universiteiten vroeg de Associatie StudentenRaden Antwerpen (ASRA) vorig jaar naar een meer transparant systeem om ongewenst gedrag te melden. Studenten werden volgens de associatie te vaak doorverwezen. Ze vroeg ook zowel een intern als een extern meldpunt.

Centraal register

“Wij hebben daar rekening mee gehouden”, zegt De Meyer. “Iedereen kan ongepast gedrag melden bij een vertrouwenspersoon van de universiteit of bij de bemiddelingspersonen van de onafhankelijke preventiedienst Mensura. Dat staat op onze website goed uitgelegd, en op het studentenportaal stellen alle vertrouwenspersonen zich voor.”

Binnenkort komt er ook per universiteit een centraal register voor klachten over ongewenst gedrag. Dat heeft minister van Onderwijs Ben Weyts beslist. “Universiteit Antwerpen zal zeker ook zo’n register oprichten. “Op die manier bundelen we alle informatie en vermijden we dat personeelsleden, studenten of professoren die in de ene faculteit in opspraak zijn gekomen niet dezelfde feiten kunnen plegen in een andere.”

OPROEP

Heb je als student of doctorandus te maken gehad met ongewenst gedrag aan de universiteiten en wil je met je verhaal naar buiten komen, mag je ons altijd mailen op hier@reageren.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER