Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Dit is wellicht de spannendste ontknoping ooit in het moderne Belgische voetbal’

.Beeld Bob Van Mol / BELGA

Wie eindigt vanavond op de eerste plaats in de Jupiler Pro League? Zowel Antwerp, Genk als Union zijn nog steeds in de running. We bellen met sportjournalist Hans Vandeweghe.

Goedemorgen, Hans. Hoe uniek is het dat op de laatste speeldag nog drie van de vier ploegen in deze playoffs nog kampioen kunnen worden?

“Dit seizoen is voorlopig het laatste dat we playoffs met vier spelen, dus snel zal het zich niet herhalen. De laatste keer dat nog twee ploegen konden kampioen worden, was tien jaar geleden. Anderlecht en Waregem stonden dan ook nog eens tegen elkaar in die laatste wedstrijd, wat het bijzonder maakte.

“De gespecialiseerde media vlooiden uit dat het van 1999 geleden is dat drie clubs - Genk, Club Brugge en Anderlecht - nog de titel konden pakken. Alleen won Genk die titel op het veld van Harelbeke, dat is toch net even iets minder dan tegen een rechtstreekse tegenstander. Dit is wellicht de spannendste ontknoping ooit in het moderne Belgische voetbal en daar moeten we blij om zijn.”

Lees ook

In Antwerpen, Brussel en Genk bibberen ze zondag tot aan het laatste fluitsignaal: de drie trainers blikken vooruit

Peter Vandenbempt over ontknoping in Jupiler Pro League: ‘Als Union niet verstijft, kan ik me voorstellen dat de ploeg wint’

Waarom blij?

“Omdat spanning de motor is van de sporteconomie. Daar leven de fans van, dat brengt volk naar het stadion, sponsors naar de sport. En omdat het ook exposure biedt voor de clubs, de competitie en bij uitbreiding de spelers die hier spelen. Die worden duurder en aangezien wij een import-exportcompetitie zijn met als voornaamste doel het verhandelen van voetbaltalent, komt het vergrootglas dat nu op ons voetbal staat, die handel ten goede. Maar de wedstrijden zelf, daar verwacht ik niet veel van.”

U verwacht geen goed voetbal?

“De twee thuisploegen moeten mikken op winst, dus dat maakt het wat interessanter, Antwerp kan gokken op een gelijkspel, tenzij Union thuis wint van Club Brugge. Maar dat soort wedstrijden levert nooit goed voetbal op. Tenzij, er heel snel wordt gescoord en het andere team een alles-op-alleswedstrijd moet spelen om nog iets te kunnen rapen.”

Antwerp heeft het in eigen handen.

“Als enige team. Het zou hen sieren als ze in Genk, een hele moeilijke thuisclub, een overwinning gaan weghalen. Dat mag voor mijn part voor één keer met hun resultaatvoetbal zijn want in die wedstrijden moet je vooral de slimste en de sluwste zijn. Antwerp zal nooit de kampioen zijn van het mooie voetbal, eerder van het berekende voetbal - en tegen Union vorige week waren ze ook nog eens laf.

“Stel dat ze nu toch hun onmiskenbaar talent kunnen aanwenden om in Genk te gaan winnen, zijn ze alvast verdiend kampioen. Overigens is elke ploeg die op het einde bovenin staat verdiend kampioen, maar de ene manier van een prijs pakken spreekt toch iets meer tot de verbeelding dan de andere.”

Genk moet dan weer.

“Genk moet, Union moet, Club moet juist niks. Antwerp kan op twee gedachten hinken. In hoeverre het een voordeel is voor Union dat Club niks meer kan halen, is een tweesnijdend zwaard. Als die elf Club-spelers voelen dat ze de tegenstander in hun macht hebben, een beetje zoals KV Oostende bij Gent op de laatste speeldag van de reguliere competitie, en naarmate de wedstrijd vordert de benen van de Unionspelers beginnen trillen, dan zou je een raar resultaat kunnen krijgen. Kan Union snel scoren, dan zal Club niet te veel weerstand meer bieden.

“Bij Club speelt dan ook nog eens het gevoel dat er een machtsvacuüm is. De eigenaars willen zogezegd van de club af - wat niet helemaal juist is, maar dat beeld bestaat - en de coach van dit jaar zit er volgend jaar niet meer. Enkele spelers denken bovendien: als ik mij maar niet blesseer.”

Van blessures gesproken.

“Wie fit is, minder fit en wie dat helemaal niet meer is, dat zal in niet geringe mate de uitslag bepalen. Dat zullen we ook pas zien naarmate de wedstrijd vordert. Al is de grote discriminerende factor toch de transfer van Paul Onuachu van Genk naar Southampton geweest. Met hem was Genk nu al lang kampioen maar die titel en de 35 miljoen van de Champions Leaguedeelname die daaraan verbonden is, hebben ze op het spel gezet voor een transfer die 18 miljoen opbrengt. Dat blijft moeilijk te verteren. Zij waren de best voetballende ploeg van het seizoen. Union de tweede best voetballende.”

Wie wordt dan kampioen?

“Antwerp. Die hebben iets aparts dat hen resultaat oplevert. Op voorwaarde evenwel dat Vincent Janssen voluit kan spelen.”