Verstrenging Vlaamse lage-emissiezones met jaar uitgesteld, Bond Beter Leefmilieu teleurgesteld

De verstrengingen voor de lage emissiezones van Antwerpen en Gent die voor 1 januari 2025 waren gepland, worden met een jaar uitgesteld. Dat heeft de Vlaamse regering definitief beslist. De Bond Beter Leefmilieu betreurt de beslissing en vraagt zich af of dit niet te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

In Vlaanderen was een pad uitgestippeld om vervuilende wagens meer en meer uit de stad te weren. Vanaf 1 januari 2025 zouden dieselwagens met euronorm 5 en benzinewagens met euronorm 2 of lager, niet meer in de lage emissiezone binnen mogen. Dat plan wordt uitgesteld tot 1 januari 2026: de wagens mogen dus nog een jaartje langer Antwerpen en Gent binnenrijden.

Door het uitstel krijgen inwoners meer tijd om zich aan te passen aan de strengere normen. Volgens schepen van Mobiliteit in Antwerpen Koen Kennis (N-VA) houden ze zo rekening met onder andere de energiecrisis en de inflatie. "De stress die vandaag bij veel mensen leeft, is onnodig."

De oorspronkelijke beslissing om de verstrenging in 2025 in te voeren, dateert van 2016.

BEKIJK - "Wij juichen dit toe, want wie financieel beperkt is, krijgt nu meer tijd" zegt VAB-woordvoerder Mich Vergauwen in "Het journaal":

Videospeler inladen...

In Gent wordt met gemengde gevoelens naar de beslissing van Vlaanderen gekeken.  "Ik begrijp dat dat inderdaad het op dit moment een beetje moeilijk ligt bij veel mensen, dat de koopkracht nu niet is wat het zou moeten zijn", liet schepen van Milieu Tine Heyse (Groen) in oktober al optekenen. "Tegelijk is het wel zo dat de LEZ een sociale maatregel is omdat het net de gezondheid van de meest kwetsbare mensen beschermt, omdat zij vaak in de slechtste gebieden wonen en dat zij vaak ook geen auto hebben. Maar opnieuw: ik kan het deels wel begrijpen."

De eindbeslissing komt de gemeenteraad toe: zij moeten een volgende fase telkens bekrachtigen. De lage emissiezone blijft op die manier een lokaal initiatief. Daarom komt er geen LEZ over het hele grondgebied zoals in Wallonië gepland is vanaf begin 2025. Opgepast, in Brussel komt er geen uitstel. Daar blijft de datum van 1 januari 2025 wél overeind.

De Vlaamse regering stelt ten slotte een eigen tijdspad voor, waarbij personenwagens en kleine bestelwagens met een dieselmotor vanaf 2031 niet meer welkom zouden zijn in lage-emissiezones, en voertuigen met een benzinemotor vanaf 2035. 

Ook uitstel voor dieselbussen

Ook de dieselbussen van De Lijn, met euro-6-motor, mogen nog een jaar langer de lage emissiezones binnen. De bussen mogen blijven rijden tot 31 december 2026. De Lijn had eerder al gezegd dat begin 2026 niet haalbaar was, omdat de levering van elektrische bussen vertraging oploopt.

Daardoor dreigde de vervoersmaatschappij tot 30 miljoen euro boete per jaar te moeten betalen. Ook op dit moment rijden er nog te oude bussen rond in lage-emissiezones. Vorig jaar moest De Lijn daarom 5.900 euro boete betalen in Antwerpen en Gent.

Jammer en verwarrend voor automobilisten

De Bond Beter Leefmilieu reageert teleurgesteld. "Wij vragen ons af of dit niet te maken heeft met de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar", zegt Naomi Cambien (BBL).

Nochtans zijn de verstrengingen belangrijk, legt ze uit. "De eerste fase van de lage-emissiezone die is ingevoerd was vooral belangrijk om de uitstoot van fijn stof te verminderen, de volgende fase, die nu wordt uitgesteld, dient vooral om de stikstofuitstoot te verminderen." Die vermindering van stikstofuitstoot is volgens haar vooral belangrijk voor Antwerpen.

De Bond Beter Leefmilieu wijst er ook op dat het voor automobilisten nu wel verwarrend wordt, want Brussel stelt de invoering van de volgende fase niet uit. "Zo laattijdig een fase met een jaar uitstellen zorgt ook voor rechtsonzekerheid", zegt Cambien nog. "Wij vinden dit jammer."

Meest gelezen