De explosie in Taganrog vond vlak bij een café plaats.
Volledig scherm
De explosie in Taganrog vond vlak bij een café plaats. © AP

Vijftien gewonden na zware explosie in Russische havenstad, ook knallen gehoord in Azov-regio

In de Russische havenstad Taganrog zijn volgens de plaatselijke gouverneur vijftien gewonden gevallen bij een explosie. Wat er precies gebeurd is, is vooralsnog onduidelijk. Ook in de Azov-regio werden verschillende knallen gehoord. Herlees hier de ontwikkelingen van vrijdag 28 juli.

11:19 28-07-2023

Poetin wil militaire samenwerking met Afrika, gratis munitie leveren en schulden wegstrepen

De Russische president Vladimir Poetin wil Afrikaanse landen gratis munitie sturen om er de veiligheid te vergroten en zegt ook 23 miljard dollar (ongeveer 21 miljard euro) aan schulden weg te strepen. Dit deed hij op de tweede en laatste dag van de Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg. Op de eerste dag beloofde hij een aantal landen gratis graan.

Poetin heeft op de top verklaard interesse te hebben in het ontwikkelen van een militaire samenwerking met het continent Afrika. Ook zei hij een Afrikaans voorstel voor vrede in Oekraïne "zorgvuldig" te zullen bestuderen. Afrikaanse leiders presenteerden vorige maand hun vredesinitiatief bij zowel Poetin als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Poetin probeert op de top zoals verwacht de banden met Afrikaanse landen aan te halen. Dat doet hij onder meer door aan te dringen op Russische graanleveringen, nadat de Oekraïense graantransporten naar Afrika onlangs stil kwamen te liggen door het aflopen van de graandeal. Rusland zal de voedselleveringen aan Afrika opvoeren en een betrouwbare leverancier zijn, aldus Poetin.

Poetin tijdens de Russisch-Afrikaanse top in Sint-Petersburg vandaag.
Poetin tijdens de Russisch-Afrikaanse top in Sint-Petersburg vandaag. © AFP
06:39 28-07-2023

Rusland: Oekraïense drone neergehaald in Moskou

Rusland heeft een militaire drone van Oekraïne neergehaald "voor die zijn doelen in de buurt van Moskou kon bereiken". Dat meldt staatspersbureau RIA op gezag van het Russische ministerie van Defensie.

Het ministerie meldt dat er geen gewonden zijn gevallen bij de actie en er ook geen gebouwen beschadigd zijn geraakt.

Een Oekraïense droneaanval in de nacht van zondag op maandag richtte schade aan twee gebouwen aan in Moskou. Volgens Rusland voerde Oekraïne ook in de nacht daarop een aanval uit met een drone, toen op een militaire patrouilleboot in de Zwarte Zee.

00:37 28-07-2023

Zelensky: "Dorp in zuidoosten van land heroverd"

Het Oekraïense leger heeft het dorp Staromajorske, in het zuidoosten van het land, heroverd op de Russische troepen. Dat zegt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky op sociaalnetwerksites.

"Ons zuiden! Onze jongens! Glorie aan Oekraïne!", staat in het bericht van de president. Hij publiceert ook een video die in het dorp in het zuiden van de regio Donetsk zou zijn opgenomen. Daarin is te zien hoe verschillende soldaten, die zich voorstellen als strijders van de 35e Brigade, een Oekraïense vlag vasthouden. Een van de mannen stelt dat Staromajorske volledig is bevrijd.

De mededeling van Zelensky kan voorlopig niet worden geverifieerd. Ook Moskou heeft nog niet gereageerd.

Oekraïne had begin juni een tegenoffensief opgestart om bezette gebieden te bevrijden, maar tot nu toe had dit slechts bescheiden winsten opgeleverd. Volgens Amerikaanse media, die zich beroepen op het Pentagon, zouden de inspanningen in het zuidoosten van Oekraïne de voorbije dagen verder opgevoerd zijn.

00:36 28-07-2023

Rusland zet nog een derde rechter van Internationaal Strafhof op lijst met gezochte personen

Rusland heeft rechter Tomoko Akane van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag op de lijst met gezochte personen geplaatst, als reactie op het arrestatiebevel voor Russisch president Vladimir Poetin. Moskou zegt niet welke Russische strafwet de rechter zou hebben overtreden.

De rechter maakte deel uit van het ICC-team dat arrestatiebevelen uitvaardigde tegen Poetin en Maria Lvov-Belova, de Russische kinderrechtencommissaris, vanwege oorlogsmisdaden in Oekraïne. De beschuldigingen betreffen deportaties van kinderen uit door Rusland bezette gebieden in Oekraïne.

Moskou ontkent dat er misdaden zijn gepleegd en spreekt over evacuaties. Ook zegt Rusland dat de beschuldigingen van nul en generlei waarde zijn, want het land is geen lid van het ICC en erkent de bevoegdheid van het strafhof dus niet.

In mei had Rusland ook al arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen de hoofdaanklager van het ICC, Karim Khan, en rechter Salvatore Aytala. Naar een andere rechter, Sergio Gerardo Ugalde Godinez, voeren de Russische autoriteiten een onderzoek.

00:12 28-07-2023

Oekraïens parlement verlengt krijgswet tot half november

Het Oekraïense parlement heeft de krijgswet en de verplichte mobilisatie met negentig dagen verlengd. De maatregelen zullen van kracht blijven tot half november. Een tweederdemeerderheid stemde voor beide wetten.

Onmiddellijk na de Russische invasie op 24 februari 2022 werd de krijgswet of staat van beleg ingevoerd. Vanwege de mobilisatie mogen Oekraïense mannen van dienstplichtige leeftijd tussen 18 en 60 jaar enkel in uitzonderlijke gevallen het land verlaten. Zonder verlenging zou de staat van beleg op 18 augustus afgelopen zijn.

Anadolu Agency via Getty Images
© Anadolu Agency via Getty Images

Gisteren iets gemist? Lees het liveblog van donderdag 27 juli hier terug.

Oekraïense troepen hebben het dorpje Staromaiorske bevrijd, in het westen van de provincie Donetsk. Dat hebben de betrokken soldaten zelfs gezegd in een video, die door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gedeeld is op Telegram.
Volledig scherm
Oekraïense troepen hebben het dorpje Staromaiorske bevrijd, in het westen van de provincie Donetsk. Dat hebben de betrokken soldaten zelfs gezegd in een video, die door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gedeeld is op Telegram. © Telegram/Volodymyr Zelensky