Matthieu Bonne vanuit Griekenland in "De zevende dag"

"Pijn was ondraaglijk, geen idee hoe ik dit overleefd heb": Matthieu Bonne reageert voor het eerst op zijn record

"Ik heb erg diep gezeten, maar ik ben blijven gaan. En ik ben superblij." Zo reageert Matthieu Bonne in "De zevende dag", een goede twaalf uur nadat hij het wereldrecord non-stop zwemmen in open water had binnengehaald. Het was een helse tocht met veel tegenslagen, vindt Bonne, maar het was zijn droom die hij nu heeft gerealiseerd.

Vorige donderdag startte Matthieu Bonne aan zijn zwemtocht door de Golf van Korinthe in Griekenland. Hij zwom 61 uur aan een stuk door. "Ik kruip in een cocon en kom er pas uit als ik een nieuw wereldrecord beet heb", zei de ultrazwemmer vooraf tegen zichzelf.

En dat deed hij. Na 131 kilometer kroop hij uit de Griekse zee het vasteland op. "Ik kan niet geloven dat ik dat gedaan heb", reageert Bonne in "De zevende dag". "De afgelopen drie dagen waren waanzinnig, en nu heb ik een nieuw wereldrecord. Ik ben superblij."

Op zijn gehavende lippen na, zit Matthieu Bonne fris en voldaan voor zijn webcamera. Toch waren de afgelopen drie dagen zwaar. "Ik heb erg diep gezeten, fysiek en mentaal", zegt Bonne. "Het was een helse tocht. Ik ga de tijd nodig hebben om hiervan te herstellen."

BEKIJK - "Ik ben blijven doorzetten", zegt Matthieu Bonne in "De zevende dag"

Videospeler inladen...

Tegenslagen

De ultrazwemmer heeft heel wat tegenslagen gehad, vindt hij. "Door de vele golven was het water veel kouder dan voorspeld: 22 graden in plaats van 27 graden. Ik heb heel de tocht lang koud gehad", getuigt Bonne.

"Ook was mijn mond een groot probleem. Door het zout in het zeewater waren mijn lippen en tong helemaal opgezwollen. Ik ben op een gegeven moment willen stoppen omdat de pijn zo ondraaglijk was", vertelt Bonne. "En toen moest ik nog twintig uur doorgaan. Geen idee hoe, maar ik ben telkens doorgegaan."

Denkt de ultrasporter na die helse tocht al aan een volgende uitdaging? "Tuurlijk. Ik ben iemand die zijn passie volgt en zijn dromen najaagt. Die boodschap wil ik ook meegeven aan mensen: je kan ergens geraken in het leven als je je dromen najaagt en er gewoon voor gaat."

Matthieu Bonne, de ultrasporter:

  • In 2020 zwom hij als eerste ooit de Belgische kust af. Hij zwom 67 kilometer van De Panne naar Knokke-Heist in nog geen 24 uur.
  • In 2022 voltooide hij 8 triatlons in 8 dagen tijd op 8 Canarische Eilanden. Hij zwom 30,88 kilometer, fietste 1.441,6 kilometer en liep 337,56 kilometer.
  • In maart verbrak hij het wereldrecord fietsen in een week. Hij fietste meer dan 3.600 kilometer in 7 dagen tijd.
  • Hij beklom verder ook de Mont Blanc, de Matterhorn en de Eiger, liep de Marathon des Sables, deed mee aan de Ironman, zwom het Kanaal over, reed het land rond per fiets en nam deel aan het programma "Kamp Waes".

Meest gelezen