Joris Hindryckx is ook schepen in Houthulst, tot voor kort was hij er burgemeester.© Foto Kurt

Vrouwen die directeur Vives tot stap opzij dwongen, spreken over “toxisch leiderschap” en “manipulatief gedrag”

KORTRIJK -

“We betreuren dat onze klachten worden geminimaliseerd tot ‘intieme berichtjes’”. Dat zeggen de vrouwen die eerder klacht indienden tegen Joris Hindryckx, algemeen directeur van de Kortrijkse hogeschool Vives. Als gevolg daarvan moest hij deze week tijdelijk een stap opzij zetten. De vrouwen spreken over toxisch leiderschap, en manipulatief gedrag tegenover 15 medewerkers.

Jonathan Folens, Cedric Lagast

Joris Hindryckx, algemeen directeur van de Kortrijkse hogeschool Vives, zette eerder deze week tijdelijk een stap opzij na klachten over grensoverschrijdend gedrag van enkele vrouwelijke collega’s. Drie vrouwen waren naar de externe preventiedienst IDEWE gestapt. “Het gaat over intieme berichten die, althans naar aanvoelen van mijn cliënt, wederzijds waren”, zo reageerde zijn advocaat Jan Leysen op het nieuws.

De vrouwen in kwestie reageerden op die laatste uitlating van de advocaat, bij monde van hun eigen advocaat Christine Mussche: “We vinden het betreurenswaardig dat de feiten ten onrechte herleid, en geminimaliseerd worden tot intieme berichtjes”

“Het gaat over veel meer dan dat.”

“Naast klachten over seksueel grensoverschrijdend gedrag, werd er ook een collectieve klacht ingediend over toxisch leiderschap waaronder verdeel- en heerspolitiek, en manipulatief gedrag ten aanzien van minstens 15 medewerkers. Dit niet alleen richting vrouwen, maar ook naar mannelijke collega’s toe.”

“Stap opzij gezet”

Directeur Joris Hindryckx zette een stap opzij op vraag van het bestuursorgaan van Hogeschool VIVES . Dit in afwachting van verder onderzoek door IDEWE, de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, dat de klachten verder onderzoekt.

Het bestuursorgaan heeft Maria De Smet aangesteld als algemeen directeur ad interim vanaf 14 september. Zij treed daarvoor tijdelijk terug als secretaris van het Bestuurscomité bij de Associatie KU Leuven.

“Intieme vriendengroep”

Hindryckx, die ook schepen is in Houthulst en er tot voor kort burgemeester was, werd vrijdagmorgen verhoord door IDEWE. Een strafrechtelijk onderzoek is er vooralsnog niet. Vives wacht het advies van IDEWE af om mogelijk verdere acties te ondernemen. Hindryckx nam alvast advocaat Jan Leysen onder de arm.

“Mijn cliënt vormt een intieme vriendengroep met enkele collega’s”, verklaarde meester Leysen afgelopen vrijdag. “Soms is hij daarin misschien iets te persoonlijk geweest, maar naar zijn aanvoelen waren bepaalde intieme berichten altijd wederzijds.”

Financieel gesjoemel

Drie vrouwen stapten naar IDEWE om klacht in te dienen tegen Hindryckx. Belangrijk detail: tegen één van hen startte Hindryckx volgens zijn advocaat maanden geleden zelf een onderzoek wegens financieel gesjoemel binnen de Hogeschool. Er zijn geruchten dat Hindryckx zich zelf ook schuldig maakte aan financiële malversaties, maar daarover is volgens meester Leysen momenteel geen onderzoek lopende.

Joris Hindryckx was naast directeur van Vives tot 31 augustus ook burgemeester van Houthulst voor cd&vplus. Partijgenoot Jeroen Vandromme nam toen de sjerp over, zoals afgesproken aan het begin van de legislatuur. Hindryckx is er nu eerste schepen.

Op 8 september raakte Hindryckx betrokken bij een verkeersongeval in Houthulst. Bij de opening van het academiejaar van Vives was de directeur niet aanwezig omdat hij nog herstellende was van dat ongeval, zijn afwezigheid had niets te maken met het huidige onderzoek. Hindryckx neemt voorlopig een onderzoeksopdracht op binnen de organisatie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer