Rob Engelaar Fotografie

Inflatie daalt fors naar 2,39 procent, het laagste niveau in ruim twee jaar

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoeveel het leven duurder wordt, is fors gedaald. Het leven is nu 2,39 procent duurder dan een jaar geleden. Vorige maand was dat nog 4,09 procent. De spilindex is nog niet overschreden.

Met 2,39 procent staat de inflatie op het laagste punt in ruim twee jaar. De inflatie komt nu in de buurt van het cijfer van 2 procent waar de Europese Centrale Bank (ECB) naar streeft. 

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 6,95 procent. Structureel wordt het leven dus nog steeds een pak duurder. 

Dat de inflatie zo fors daalt, heeft vooral te maken met de hoge energieprijzen een jaar geleden. Energie was vorig jaar gemiddeld bijna 30 procent duurder.

De belangrijkste prijsstijgingen in september hadden betrekking op alcoholische dranken, motorbrandstoffen en buitenlandse reizen en cityctrips. Vliegtuigtickets, suikerwaren, brood en granen, hotelkamers, aardgas, groenten, vlees, alcoholvrije dranken, fruit en zuivelproducten werden goedkoper. 

Spilindex niet overschreden

De spilindex wordt deze maand niet overschreden, in tegenstelling tot wat het Federaal planbureau had voorspeld. Dat wil zeggen dat de automatische verhoging van de lonen en uitkeringen nog even wordt uitgesteld. De vorige keer dat de spilindex werd overschreden was in november 2022.

Meest gelezen