© Kees van de Veen

Nederland draait gaskraan in Groningen dicht na 60 jaar, beperkte gevolgen voor België

De gaskraan in Groningen is zondag om 6 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid. Dat meldt een fotograaf van persbureau ANP die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie van Nederland na zestig jaar.

mtm
Bron: BELGA

Het besluit om te stoppen met het oppompen van gas is genomen vanwege de aardbevingsrisico’s en het leed dat inwoners is aangedaan. In uitzonderlijke gevallen kan de kraan echter komend jaar weer open gaan. Reden dat velen in Groningen het geen tijd vinden voor een feestje.

Bij een hele koude winter of andere onvoorziene omstandigheden kan de winning weer worden opgestart. Pas per 1 oktober 2024 worden de gasputten definitief ontmanteld, mits de Tweede Kamer daarmee zoals verwacht instemt.

Sluiting van het Groningenveld maakt volgens de Groningse overheden geen einde aan de aardbevingen en daardoor blijft er schade aan gebouwen ontstaan. De regering heeft dat erkend en de komende decennia gaan miljarden euro’s naar het aardbevingsgebied, voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden.

Gevolgen België

Voor België heeft het dichtdraaien van de gaskraan in Nederland geen grote gevolgen, verzekert gasnetbeheerder Fluxys. In de jaren 60 en 70 kwam nog 100 procent van ons gas uit Nederland, maar nu is dat maar voor een klein deel het geval. Dat gas is overigens laagcalorisch. Dat betekent dat het een lagere energiewaarde heeft dan pakweg aardgas uit Noorwegen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER