Bildbyran

Slachtoffers dodelijk aanslag in Brussel hadden Zweedse nationaliteit, wat met de Zweedse voetbalsupporters die nog in ons land zijn?

De Zweedse voetbalsupporters die waren afgezakt naar het Koning Boudewijnstadion in Brussel voor de interland tegen de Rode Duivels krijgen politiebewaking tot ze het land verlaten hebben. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden gezegd in "De ochtend" op Radio 1. "Heel wat van die supporters zijn nog in ons land, want vluchten naar Zweden staan pas later op de dag gepland." De supporters werden vannacht - ook al onder politiebegeleiding - naar hotels in Brussel en Leuven gebracht.

Bij een aanslag in Brussel werden gisteren twee Zweden doodgeschoten, een derde slachtoffer, ook met de Zweedse nationaliteit, raakte gewond. De kans bestaat dat de dader bewust Zweedse slachtoffers zou hebben uitgekozen.

Uit veiligheidsoverwegingen mochten de Zweedse voetbalsupporters gisteren dan ook pas als allerlaatste - rond 2 uur 's nachts - het Koning Boudewijnstadion verlaten nadat de interland tussen de Rode Duivels en de Zweedse nationale ploeg halfweg werd stilgelegd.Ā 

Bildbyran

De supporters werden onder politiebegeleiding naar hotels in Leuven en Brussel gebracht, waar ze ook de nacht hebben doorgebracht. "Die evacuatie is vlekkeloos verlopen", vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Ze bedankt daarvoor de veiligheidsdiensten, maar ook de supporters zelf "die in alle sereniteit hebben meegewerkt".Ā 

De eerste vluchten naar Zweden staan pas later op de dag gepland, maar de Zweedse supporters zullen "politiebewaking krijgen tot ze het land verlaten hebben", aldus minister Verlinden.

Bildbyran
Bildbyran

Psychologische begeleiding

Vandaag staan zeven vluchten gepland van Brussel naar Zweden, maar de meeste voetbalsupporters zouden pas later op de dag terugvliegen. "Omdat er politiebewaking wordt voorzien, krijgen de supporters wel de raad om zoveel mogelijk gegroepeerd naar de luchthaven af te zakken", vertelt reporter Tijs Neirynck van op de luchthaven van Zaventem in een extra "VRT NWS-Journaal".Ā 

De supporters krijgen niet alleen politiebewaking, maar kunnen sinds gisterenavond ook al rekenen op psychologische begeleiding. "Ze zijn enorm aangedaan door wat er gebeurd is", aldus Tijs Neirynck. "Het gaat om landgenoten - gewone voetbalsupporters - die het slachtoffer zijn geworden van zinloos geweld."

Net zoals in de rest van Vlaanderen geldt op dit moment in Zaventem overigens nog dreigingsniveau 3. "Dat betekent dat er ook veel meer politie aanwezig is op de luchthaven en dat er strenger wordt gecontroleerd,Ā merkt ook reporterĀ Tijs Neirynck. "Enkel wie hier Ć©cht moet zijn, kan voorlopig binnen."

Dat dreigingsniveau zou later vandaag nog kunnen wijzigen, want er zijn berichten dat de vermoedelijke dader ondertussen zou neergeschoten zijn in Schaarbeek.Ā 

Meest gelezen