Stijn Stijnen.© Dick Demey

Bondsparket wil Stijn Stijnen vier speeldagen schorsen na uithaal naar vierde ref: “Ik weet u te vinden”

Het bondsparket van de KBVB heeft vier speeldagen schorsing gevorderd voor Stijn Stijnen, de coach van Patro Eisden. Stijnen ging tijdens de wedstrijd tegen Seraing zwaar tekeer tegen de vierde ref, en dreigde hem na de wedstrijd te “zullen vinden in de spelerstunnel”. Ook een keeperstrainer van Patro moet een schorsing vrezen. Doelman Davor Matijas (Beerschot) krijgt geen schorsing na een onbestaande handsbal.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

Patro Eisden won zondag thuis met 2-1 van Seraing. Tijdens de wedstrijd bleek de bank van de thuisploeg bijzonder kritisch en actief. “De bank sprong bij meerdere genomen beslissingen steeds recht.” Ook zo in de 65ste minuut, maar keeperstrainer Niels Hermans zou daarbij meerdere gebaren, die niet door de beugel konden, richting de scheidsrechters gemaakt hebben. Daarop sloot de scheidsrechter hem uit, waarvoor het bondsparket twee wedstrijden schorsing vraagt.

Tijdens de rust bleef Hermans zich roeren. Hij ging naar de scheidsrechter met de mededeling dat hij “berichten had uitgeprint tussen de vierde official en Jordy Belin”, een speler van Patro Eisden. Wat in die berichten staat, werd niet gezegd.

Hoofdcoach Stijnen had in de eerste helft een gele kaart opgelopen, maar kon het niet laten om na affluiten van die helft de vierde ref nog enkele zaken toe te bijten: “Ik weet u te vinden, tot in de spelerstunnel, maandag is uw carrière voorbij, we gaan correctioneel verder”, citeerde de vierde ref. Stijnen kreeg zijn rode kaart pas tien minuten voor tijd, na herhaaldelijk protest en gebaren richting de hoofdref.

Na affluiten vloog Stijnen opnieuw uit tegen de scheidsrechters. Zo kondigde Stijnen aan dat er klacht zou worden ingediend tegen dezelfde vierde ref en ging hij met een “monoloog” verhaal halen op het veld en in de kleedkamer van de scheidsrechter.

Ook geldboete mogelijk

Voor het bondsparket maakte Stijnen zich schuldig aan zowel intimidatie/bedreiging van de scheidsrechters als ongepast gedrag na de uitsluiting. Kritiek mag, stelt het parket, maar niet op de manier waarop die deze keer geuit werd. Naast de schorsing riskeert Stijnen ook 2.000 euro boete.

Als Stijnen en Hermans het niet eens zijn met de schorsing, wordt de zaak door het Disciplinair Comité voor het Profvoetbal behandeld.

Davor Matijas moet geen extra schorsing vrezen. Hij werd in de wedstrijd op Club NXT weggestuurd na vermeend hands buiten de zestien. Op beelden zag het bondsparket dat hij de bal met de borst beroerde, en dus geen fout maakte.