Direct naar artikelinhoud
NieuwsConner Rousseau

Christel Geerts, moeder van Conner Rousseau, hekelt uitspraken Groen-voorzitster: ‘Haar reactie vind ik erger dan Conners uitspraken’

Christel Geerts / Conner RousseauBeeld Gregory Van Gansen / Photo News / Photo News

Christel Geerts, de moeder van Conner Rousseau, veroordeelt de racistische en seksistische uitspraken van haar zoon. Dat zei ze zondag in De Zevende Dag. Ze stelt zich echter vragen over de houding van andere politici en de media in de kwestie.

Volgens Geerts gaat het momenteel niet goed met Conner Rousseau, die vrijdag zijn ontslag indiende als voorzitter van Vooruit vanwege zijn racistische uitlatingen op een avond in Sint-Niklaas. “Het gaat momenteel niet goed met hem. Hij is altijd heel hard blijven werken en hij is heel professioneel geweest tot en met de persconferentie, maar daarna komt natuurlijk alles naar boven”, vertelde ze. “Niet alleen die zatte nacht, maar een heel jaar, je geaardheid waar je nog alle dagen verwensingen over krijgt. En ook het verdriet dat ons gezin wordt aangedaan, dat moet allemaal een plaats krijgen.”

Christel Geerts, zelf oud-burgemeester en schepen in Sint-Niklaas, veroordeelt ondubbelzinnig de uitspraken van haar zoon. “Natuurlijk ben ik boos geweest op hem”, zei ze in de studio van De Zevende Dag. “Hij heeft een voorbeeldfunctie, 24 uur op 24.”

Verder zei ze in de VRT-studio dat de covoorzitter van Groen, Nadia Naji, de uitspraken van haar zoon had vergeleken met het doodrijden van een kind. “De voorzitter van Groen, die terecht boos was, vergeleek het met een kind doodrijden. Dat is bij ons ook binnengekomen. In onze familie hebben vijf jonge mensen het leven gelaten bij een verkeersongeluk. Haar reactie vind ik erger dan Conners uitspraken”, stelde Geerts.

Groen zegt “het verspreiden van deze onjuiste informatie” te betreuren. Volgens de partij reageerde Naji daags na de persconferentie van Rousseau, die zei dat het voorval amicaal was, dat zat zijn geen verzachtende omstandigheid is. “Ik mag hopen dat zijn zatte uitspraken niet intentioneel waren”, zei ze op Radio 1. “Een zat iemand die iemand aanrijdt, dat is ook niet per se intentioneel. Maar het is wél een probleem. Dat is geen verzachtende omstandigheid.”

Rol van media

Geerts heeft niet enkel bedenkingen bij politieke reacties, maar ook bij de timing van het proces-verbaal en de houding van de media. “Het proces-verbaal is pas 11 dagen later opgesteld. Dat is raar. Nadien krijgt dat dan vleugels en komt dat bij de pers terecht.” Volgens Geerts heeft haar zoon wel goed gereageerd op heel de controverse. “Hij heeft het erkend, hij heeft geen excuses gezocht en schaamde zich er ook heel erg voor.” Ze vindt het wel “heel erg spijtig” dat Rousseau nu verengd wordt tot één foute uitspraak.

Geerts benadrukt tenslotte dat haar zoon al een heel moeilijk en zwaar jaar achter de rug heeft. “Het is voor mij één geheel, het verhaal van de coming-out en de zatte nacht. Hij was niet klaar voor die coming-out, en zoiets jaagt je op.” Ze hoopt dat de storm nu eindelijk kan gaan liggen. “Die foute uitspraak heeft nu al drie maanden aandacht gehad. Ik denk dat er andere problemen zijn in deze wereld.”