© rr

Vier gewonden bij schietpartij in Brussel, één persoon in levensgevaar: “Volgens eerste vaststellingen gaat het niet om terreurdaad”

Bij een schietpartij in Brussel zijn woensdagavond vier gewonden gevallen, meldt de Brusselse politie. Een van hen verkeert in levensgevaar. Ook een Zweedse vrouw raakte gewond. Volgens de politie en de burgemeester van Elsene zijn er momenteel geen aanwijzingen dat het om terrorisme gaat.

mtm phu yb amg cvh adb
Bron: BELGA

“Rond 19.30 uur kregen we een melding binnen van een schietpartij aan de Gulden Vlieslaan”, meldt Brussels politiewoordvoerder Ilse Van de keere. “Onze diensten gingen onmiddellijk ter plaatse. Er werd een perimeter ingesteld. We zijn momenteel bezig met de vaststellingen. In het huidig stadium zijn er geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad zou gaan.”

Bij aankomst van de politieploegen waren de dader of daders niet meer ter plaatse. Meerdere ambulances kwamen ter plaatse om zich over de gewonden te ontfermen. Ook de burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis, ging ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen.

Volgens onze informatie stond een groepje in de voetgangerszone aan de straatkant van Gulden Vlies toen er plots een man op hen afkwam, een wapen bovenhaalde en hen van dichtbij onder vuur nam. Iedereen in de buurt sloeg op de vlucht, waarna de dader de achtervolging inzette op de vluchtende slachtoffers. Hij bleef ze een tijdje achterna lopen met zijn wapen in de aanslag.

© REUTERS

Zweedse vrouw gewond

Drie van de gewonden zouden ook op drie verschillende plaatsen zijn aangetroffen: één iemand aan een café in de Gulden Vlieslaan, een tweede recht op de Kleine Brusselse Ring tegenover de Apple Store wat verderop en een derde in de Ridderstraat. Een slachtoffer zou de enkel hebben gebroken tijdens de vlucht, zeker twee anderen zouden geraakt zijn door een kogel. Een vrouw zou een kogel in de knie gekregen hebben.

Bij de gewonden is een Zweedse vrouw die aan de slag is als medewerkster van de Zweedse Gematigde Uniepartij (’Moderaterna’). Zo bericht SVT, de Zweedse publieke omroep, op basis van informatie van het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

© rr

De dertiger zou momenteel buiten levensgevaar zijn, zo schrijft Tomas Tobé van de Gematigde Uniepartij op X. “Een van onze medewerkers is gewond geraakt bij een schietpartij in Brussel. Vreselijk. De persoon in kwestie wordt momenteel behandeld, de situatie wordt niet als kritiek beschouwd. Familieleden van de persoon zijn op de hoogte gebracht.”

“Voorlopig wijst niets op terreurdaad”

“Na kennisname van de feiten heeft de procureur des Konings een onderzoeksrechter gevorderd voor poging doodslag”, meldt het parket van Brussel in een persbericht. “De onderzoeksrechter zal deze avond nog ter plaatse afstappen in aanwezigheid van de procureur des Konings, het labo van de federale politie en de ballistische expert.”

“Momenteel lijkt niets erop te wijzen dat het hier om een terreurdaad gaat”, verklaarde burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) aan onze reporter ter plaatse. Een stelling die ook door het parket werd bevestigd. “Volgens de eerste vaststellingen gaat het hier om een afrekening en niet om een terreurdaad”, klonk het.

Mogelijk is de aanval drugsgerelateerd. De persoon die het zwaarst gewond is geraakt bij de schietpartij was vermoedelijk het doelwit van een afrekening, maar daarover moet het onderzoek meer duidelijkheid brengen. Het parket van Brussel zal morgen in de loop van de voormiddag een update geven over de feiten.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer