Copyright Andrea Renault/STAR MAX/IPx 2023

Speciale aanklager wil dat Hooggerechtshof zich snel buigt over presidentiële immuniteit Donald Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof moet zich snel uitspreken over de vraag of oud-president Donald Trump kan worden vervolgd in het proces over de presidentsverkiezingen van 2020 en de bestorming van het Capitool begin 2021. Dat vraagt Jack Smith, de speciale aanklager die de gerechtelijke procedure leidt. 

Federaal aanklager Jack Smith leidt twee gerechtelijke procedures tegen oud-president Donald Trump: over zijn mogelijke poging tot beïnvloeding van de presidentsverkiezingen van 2020 en zijn rol bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, en over het achterhouden van archieven van het Witte Huis.

Beide rechtszaken zouden in het voorjaar van volgend jaar moeten starten, in volle verkiezingscampagne dus: de eerste in maart, de tweede in mei.

Eerder deze maand besliste een federale rechter in Washington dat Trump in de zaak van de bestorming van het Capitool geen presidentiële immuniteit geniet. Dat betekent dat de strafzaak tegen Trump kan doorgaan én dat Trump ook kan worden aangeklaagd door individuele burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor het geweld van zijn aanhangers. 

Tijd kopen

Maar Trump kondigde al aan tegen de beslissing in beroep te zullen gaan, waardoor hij tijd zou kunnen kopen. Het zou vanzelfsprekend in zijn belang zijn dat de zaak niét al begint in maart volgend jaar.

Door zelf met zijn vraag naar het Hooggerechtshof te stappen, hoopt aanklager Jack Smith dergelijk uitstel te voorkomen. "Het is een zaak van uitzonderlijk openbaar belang dat het verzoek tot immuniteit door dit Hof wordt uitgeklaard en dat het proces zo snel mogelijk kan doorgaan als het verzoek om immuniteit wordt afgewezen."

Meest gelezen