Annika Wallis

Minister Vandenbroucke over gratis psychologische hulp voor jongeren: "Vanaf 1 februari volledig gratis tot 23 jaar"

Gratis psychologische hulp voor jongeren ligt al een tijdje op tafel, maar minister Vandenbroucke (Vooruit) heeft er alle hoop in dat het binnenkort eindelijk zover is. "In het voorstel dat nu op tafel ligt zullen jongeren tot en met 23 jaar vanaf 1 februari volledig gratis psychologische hulp kunnen krijgen." Concreet gaat het om maximaal twintig gratis gesprekken bij een expert. Jongeren met een eetstoornis zouden vanaf diezelfde dag ook gratis naar een diëtist moeten kunnen gaan.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde zijn plannen in Het Warmste Huis in Brugge. Want het thema van De Warmste Week - opgroeien zonder zorgen - ligt hem nauw aan het hart. "Het is belangrijk dat kinderen en jongeren over hun problemen kunnen praten, én dat die problemen ook snel kunnen aangepakt worden, als het moet door iemand die daar beroepsmatig mee bezig is."

BEKIJK - Minister Vandenbroucke licht zijn plannen toe in "Het Warmste Huis":

Videospeler inladen...

Daarom wordt het aanbod voor psychologische hulp voor jongeren vanaf 1 februari volledig gratis, aldus Vandenbroucke. "Concreet zullen jongeren die hulp nodig hebben volledig gratis individueel of in groep kunnen spreken met een geconventioneerde klinisch psycholoog of pedagoog." Het gaat om maximaal twintig gratis gesprekken per jaar. 

Daarnaast wil Vandenbroucke het ook mogelijk maken dat jongeren met een eetstoornis vanaf 1 februari tot twaalf keer per jaar gratis naar een diëtist kunnen gaan. "Het is ook de bedoeling dat ook de familie van die jongeren zullen betrokken worden tijdens de therapie, zodat we aan het hele netwerk van de jongeren extra ondersteuning kunnen bieden."

"Slechts 1 op de 4 klinisch psychologen en orthopedagogen kan zich conventioneren"

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) en de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO) zijn blij dat er stappen gezet worden om de geestelijke gezondheidszorg –  zeker voor kinderen en jongeren – toegankelijker te maken, maar ze hebben ook enkele bedenkingen.

De verenigingen merken op dat het aanbod enkel geldt voor personen die "slechts lichte en matige klachten vertonen" en enkel bij geconventioneerde hulpverleners. Enkel sessies bij klinisch psychologen en orthopedagogen die vasthouden aan de prijzen die worden vastgelegd in een conventie zullen dus gratis zijn.

"We weten echter dat slechts 1 op de 4 klinisch psychologen en orthopedagogen zich kan conventioneren omwille van het beperkte beschikbare budget en dit slechts voor een beperkt aantal uren per week. Dat wil dus zeggen dat ondanks de grote inspanningen die reeds geleverd werden, nog steeds heel wat kinderen en jongeren geen gratis psychologische begeleiding zullen kunnen krijgen."

Verbod op ereloonsupplementen

De plannen van Vandenbroucke kaderen in een nieuwe overeenkomst die moet gesloten worden tussen het RIZIV en de 32 netwerken geestelijke gezondheidszorg. De huidige overeenkomst loopt eind dit jaar af. Het voorstel ligt straks voor op het Verzekeringscomité van het RIZIV.

De mutualiteiten deelden gisteren al details over het akkoord dat de artsen en ziekenfondsen zijn overeengekomen voor de komende twee jaar. 

Volgens de mutualiteiten komt er vanaf 2025 ook stapsgewijs een verbod op ereloonsupplementen in de ambulante zorg - dus buiten de ziekenhuisopname - bij alle artsen voor mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming. 

Meest gelezen