Winnaar ‘De slimste mens ter wereld’ is bekend na meest strategische finale ooit: “Gij meent dees?”

Al op voorhand kondigde de finale zich aan als razendspannend, met topquizzers Charlotte Adigéry, Jacotte Brokken en Guga Baúl in de arena. Een clash der titanen. Maar de strijd is wel degelijk gestreden en ook dit jaar kan er maar één de slimste zijn. Een samenvatting.

evdg

Leukste momenten:

Wat Guga Baúl van zijn tegenstanders denkt? “Van alle twee even bang. Charlotte is de silent killer en Jacotte laat geen brokken heel.”

***

Stijlicoon Charlotte Adigéry heeft opvallend schoeisel aan de voeten: crocs. Ze zei een aantal afleveringen eerder thans dat ze die nooit zou dragen. “Het is als eerbetoon aan Jeroen (Leenders, red), die droeg dat ook.”

***

En over haar andere vestimentaire keuzes: “Voor Guga er een mop over kan maken, dit is inderdaad een rok van aluminiumfolie.” Erik Van Looy: “Echt?” Adgiéry, droogjes: “Neen.”

***

Erik Van Looy: “Guga, jij hebt ook je best gedaan om je op te kleden, zie ik.” Guga Baúl, in jeans en trui: “Ik heb die mail niet gekregen.” Van Looy: “Jacotte, jij ziet er ook mooi uit. Draag je maar aan één kant een oorbel?” Jacotte Brokken: “Ja, aan de andere kant hangt mijn haar.” Jurylid James Cooke: “Dat is zo in 2023. Wij dragen uiteindelijk ook maar één kant, toch, Erik?”

***

De eerste quizvraag is een terugblik naar Bart Cannaerts’ deelname in Blokken in 2006. Naast een opvallend kapsel vond hij toen ook het zevenletterwoord niet in het slotspel. Baúl ziet het antwoord wel meteen. “Ja, ja, het is al goed”, mompelt Cannaerts.

***

Erik Van Looy vraagt zich af waarom James Cooke, die niet wil meedoen als kandidaat aan De slimste mens, ooit meedeed aan Blokken. Van Looy: “Wat heeft Ben Crabbé dat ik niet heb, James?” Cooke: “Heb je even?”

***

James Cooke bereidde zich voor op de vraag van Van Looy. “Ik heb besloten dat ik volgende keer wel meedoe als je één ding doet, Erik. Redactie, muziek alstublieft.” Waarop You can leave your hat on wordt begint te spelen, het stripnummer bij uitstek.” Van Looy maakt aanstalten tot maar laat het dan toch bij: “Blijf maar gewoon in de jury zitten, James.”

***

Een verrassingsgast. Nadat de kandidaten wat zich verspreken in haar naam, komt Danira Boukhriss Terkessidis haar vraag live voorlezen. “Was het plezant, ja, wat lachen met mijn naam? Mijn vraag: wat weet je over Zwangere Guy?” Van Looy heeft ook nog een cadeautje voor de zwangere presentatrice: De kinderencyclopedie over alles wat we nog niet weten.

De verliezer(s):

Met drie ijzersterke spelers in het laatste spel is de term verliezers niet op z’n plaats. Maar het is Charlotte Adigéry die het finalespel niet haalde en naar eigen zeggen aan het plaffoneren was. Vrij vertaald naar: stagneren. “Ik heb er vrede mee”, zei de zangeres. “Het is helemaal oké en zij zitten terecht in de finale.” Het is dus weervrouw Jacotte Brokken die het opnam tegen en uiteindelijk verloor van Guga Baúl.

De winnaar van donderdagavond:

Het is gebeurd: Guga Baúl mag zich De slimste mens ter wereld noemen. En hoe. Nooit werd de stemmenimitator écht naar huis gespeeld. Tot aan de start van de finaleweken bleef hij zitten en dong hij mee naar de hoofdprijs.

De strategie:

‘Wat zijn de meest verkochte toneelstukken van William Shakespeare?’ was de voorlaatste vraag van Erik Van Looy. Na vier juiste antwoorden liet Baúl zich alsnog zakken tot onder de 39 seconden van Brokken. Maar niet om te stoppen. Hij zakte verder naar 17 seconden, om dan het juiste en laatste antwoord te geven. ‘Macbeth’. Dat bracht hem opnieuw als eerste aan zet. Mogelijk de meest strategische zet der De slimste mens-geschiedenis, ook Erik Van Looy keek met verbazing toe. “Ik heb hier al veel gezien, maar dit heb ik nog nooit gezien. Heel knap.” Ook Jacotte Brokken is onder de indruk: “Het was een heel goeie move, echt sterk.” Met een laatste vraag over Unicef was het open doel meteen gevuld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer